Vlaardingers, houd nog even vol!

Beste Vlaardingers, 

We zitten nog volop in de grootste crisis van de afgelopen decennia. Wie had dit een jaar geleden kunnen bedenken? Misschien heeft u al voor de tweede keer uw verjaardag alleen in kleine kring kunnen vieren vanwege de maatregelen. We kennen allemaal wel iemand die ziek is geworden of misschien zelfs overleden. We maken ons zorgen over opa’s en oma’s, maar ook over onze kinderen en jongeren die hun vrienden niet kunnen ontmoeten. Veel mensen zijn onzeker over hun baan of inkomen. Corona raakt ons allemaal.

Bas EenhoornOp de goede weg

Ondernemers hebben het zwaar, het spaargeld raakt op. Velen zijn onzeker over de toekomst. Maar we zijn op de goede weg om uit deze crisis te komen. Steeds meer ouderen en kwetsbare mensen zijn beschermd tegen het virus omdat ze gevaccineerd worden. Het liefst zouden we natuurlijk allemaal vandaag gevaccineerd willen worden. Hoe meer mensen immers gevaccineerd zijn, hoe sneller de regels versoepeld kunnen worden. En we weer kunnen gaan genieten van dingen die we voor deze coronacrisis zo vanzelfsprekend vonden. 

Afspraak maken voor vaccinatie

Ik wil inwoners die een uitnodiging op de deurmat krijgen van het RIVM voor een vaccinatie dan ook oproepen zo snel mogelijk een afspraak te plannen. Op dit moment kan dat nog niet in onze eigen gemeente, maar bij vijf locaties in de regio. De komende periode zullen hier meer locaties bij komen. Ook wil ik u vragen een handje te helpen als vervoer van en naar de locatie een probleem is voor uw buurman of buurvrouw, vader, moeder of grootouders.  

Vaccinatielocatie

U vraagt zich misschien af hoe het staat met de Vlaardingse vaccinatielocatie. En waarom deze nog niet open is. We hebben op verzoek van de GGD ervoor gezorgd dat er sinds eind februari een vaccinatielocatie klaar staat. Daarvoor hebben we een gebouw in District U omgebouwd tot een vaccinatielocatie die voldoet aan de eisen van de GGD en de veiligheidsdiensten. Medewerkers van de gemeente hebben hier samen met Vlaardingse organisaties hard aan gewerkt. 

Het is aan de GGD om te bepalen wanneer de locatie open gaat. Op basis van informatie van de GGD is onze verwachting dat de Vlaardingse vaccinatielocatie in mei door de GGD in gebruik wordt genomen. Tot die tijd gaan we dus naar een van de andere locaties in de regio. Vanaf 10 april zullen wel enkele Vlaardingse huisartsen de locatie gaan gebruiken om patiënten van hun praktijk te vaccineren zodat ze dit niet in hun eigen praktijk hoeven te doen. 

prikstraat van boven

Zo ziet de vaccinatielocatie in District U eruit.

Zorg voor elkaar

Ik zie en hoor als burgemeester natuurlijk veel nare verhalen van inwoners en ondernemers, maar ik zie gelukkig ook heel veel mooie dingen gebeuren die mij positief blijven stemmen. Er is veel zorg en aandacht voor elkaar. Met kleine en grote dingen helpen we elkaar. Zo reageerden bijvoorbeeld veel mensen op een oproep voor vrijwilligers om te helpen bij de vaccinatielocatie. Daar word ik blij van.   

Houd nog even vol

Hoe lastig en onbegrijpelijk de maatregelen soms ook zijn: ik vraag nog even uw geduld. En op momenten dat dat af en toe moeilijk is, vraag ik u: verheug u vooral op de betere tijd die er echt weer zit aan te komen. De tijd dat we elkaar weer live kunnen begroeten en ontmoeten. Wat we zeker ook gaan doen, is oog houden voor de mensen om ons heen die beschadigd uit deze crisis komen. Want de economische en emotionele gevolgen zullen nog lang voelbaar zijn. Dus Vlaardingers, houd nog even vol! Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Bas Eenhoorn
Burgemeester Vlaardingen