Vlaardingen verwelkomt tijdelijk 70 vluchtelingen

Naar verwachting zijn vanaf donderdag 28 oktober zeventig vluchtelingen voor acht weken te gast in Vlaardingen. Zij worden opgevangen in een hotelschip in de Buitenhaven aan de Oosthavenkade. Twee weken geleden heeft de gemeente, samen met de gemeenten Rotterdam, Nissewaard en Krimpen aan den IJssel, haar hulp aangeboden aan het ministerie van Justitie en Veiligheid om bij te dragen aan een oplossing voor het landelijke nijpende tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen.

Hotelboot

Welke vluchtelingen precies naar Vlaardingen komen, is nog niet duidelijk. Dat is namelijk afhankelijk van de instroom bij het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Het gaat om vluchtelingen (en geen statushouders) die uit ‘onveilige landen’ komen. Dat de vluchtelingen welkom zijn, kan burgemeester Wijbenga beamen. “Dat bleek al door de duidelijke meerderheid in de raad die deze tijdelijke opvang steunde. De afgelopen week hebben de gemeente en betrokken partners daarnaast de handen uit de mouwen gestoken om de opvang mogelijk te maken. Ook ben ik blij om te zien dat meerdere vrijwilligers en maatschappelijke organisaties zich gemeld hebben om onder andere spullen in te zamelen voor de vluchtelingen en activiteiten te organiseren als dagbesteding.” 

Voorbereidingen

Het lege hotelschip is inmiddels bijna klaar om haar gasten op te vangen. Sinds afgelopen zondag ligt het schip in de Buitenhaven aan de Oosthavenkade. Deze locatie is na onderzoek door de rederij als beste plek bestempeld voor het hotelschip. Het COA heeft de afgelopen dagen, samen met de gemeente, voorbereidingen getroffen om het schip en de omgeving gereed te maken. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van bemanning/beveiliging, stroomvoorziening, medische zorg en maaltijdverzorging. Ook hebben het COA, de veiligheidsdiensten en de gemeente afspraken gemaakt over taakverdeling en verantwoordelijkheden om de overlast voor de omgeving te voorkomen. 

Omwonenden

Naar verwachting nemen de vluchtelingen aanstaande donderdag hun intrek in het schip. “We hebben omwonenden en ondernemers van deze locatie uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst.” aldus burgemeester Wijbenga. “We vinden het belangrijk dat zij hun vragen kwijt kunnen aan verschillende partijen, waaronder de gemeente, het COA en maatschappelijke organisaties. Ook na de bijeenkomst. Er komt een speciaal telefoonnummer waar omwonenden en ondernemers 24 uur per dag naar kunnen bellen als er iets aan de hand is. Verder kunnen alle inwoners op www.vlaardingen.nl/opvang
terecht voor actuele informatie over de noodopvang.”

Humane hulp

De gemeente Vlaardingen maakt deze opvang van maximaal acht weken mogelijk om te voorkomen dat vluchtelingen in tenten moeten verblijven of in stoelen moeten overnachten. “We hebben bewust gekozen voor een tijdelijke opvanglocatie op één hotelschip. Zo kunnen we genoeg aandacht besteden aan de groep vluchtelingen én ervoor zorgen dat de situatie behapbaar blijft voor onze stad“, aldus burgemeester Wijbenga. “Op deze manier kunnen wij als stad ons steentje bijdragen aan het oplossen van een landelijk probleem en ervoor zorgen dat we mensen die hulp nodig hebben tijdelijk op een humane manier opvangen.” 

Meer weten? Kijk op www.vlaardingen.nl/opvang