Vlaardingen sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Vlaardingen gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem (M.). Burgemeester Bas Eenhoorn en Marc Janssen van het meldpunt tekenden daarvoor op 21 juni 2021 een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente ontvangt vanaf nu relevante signalen over criminaliteit en fraude in Vlaardingen.

convenant misdaad anoniem IIDe samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Bas Eenhoorn: “In het Integraal Veiligheidsplan 2020-2023 van de gemeente Vlaardingen is de aanpak van ondermijning als speerpunt opgenomen. Deze samenwerking past binnen de regierol die de gemeente heeft in de aanpak van ondermijning. Het is belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig. Meld Misdaad Anoniem draagt hieraan bij.”

Vangnet

Het meldpunt M. is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij M. wordt gemeld over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, overvallen, gedwongen prostitutie, milieucriminaliteit en ondermijnende activiteiten. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Marc Janssen: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving