Vlaardingen aan de Nieuwe Maas en Het Scheur

Vlaardingen ligt al heel lang deels aan de Nieuwe Maas en deels aan Het Scheur. Op 29 juni 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders de naam Nieuwe Maas ook officieel als openbare ruimte vastgelegd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Over Het Scheur nam het college al in 2007 een besluit.

Kaart Vlaardingen aan Nieuwe Maas en het Scheur (©Blokplan.nl)

Omdat blijkt dat veel mensen denken dat Vlaardingen aan de Nieuwe Waterweg ligt, zijn er nu grote naamborden met de juiste benaming langs het water geplaatst. Deze zijn zowel vanaf het water als vanaf de kant leesbaar.  Onder toeziend oog van burgemeester Bas Eenhoorn is het eerste bord (met daarop ‘Het Scjeur’) op 4 augustus onthuld bij het Oeverbos.

Foto van de onthulling van het naambord het Scheur (fotograaf - Fabiola Mulders-Luth)De  onthulling werden gedaan door Harm Jan Luth-Mulders (lid van de Commissie benoeming openbare ruimte en  stadsarchivaris), die al jaren strijdt voor een juist naamgebruik van de rivier bij Vlaardingen en Maassluis. Hij werd daarbij geassisteerd door Leo Boer, oud-jurist ruimtelijke ordening en Koos Stadhouders, oud-medewerker Havenbedrijf Rotterdam, die zich eerder ook al sterk maakten voor Het Scheur. Ook medecommissielid en gemeentelijk collega Kees Nieuwstraten hielp letterlijk een handje mee.

De overige borden zijn de volgende dag geplaatst: die met ‘Het Scheur’ ook nog aan de Vikingbank en met ‘Nieuwe Maas’ op het Oosterhoofd, bij de aanlegsteiger aan de Maasboulevard en naast het Delta Hotel.