“Vier diversiteit en help geweld tegengaan”

De gemeente Vlaardingen is een Regenboogstad. Samen met inwoners en belangenorganisaties zet de stad zich in voor de acceptatie van lhbti+ personen. 17 mei 2023 is de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het tegengaan van homohaat en transhaat. Wethouder Lianne van Kalken heeft onder andere Regenboogstad en cultuur in haar portefeuille. Ingmar van Bloois werkt voor de politie en is vrijwilliger bij het netwerk Roze in Blauw. Zij delen hun visie rondom het thema diversiteit en hoe hier binnen de politie en de gemeente wordt omgegaan.

Foto van Ingmar van BlooisIngmar werkt sinds twee jaar bij de politie in Rotterdam-Zuid en werd binnengehaald door het team Roze in Blauw. Hij werkt niet op straat, maar doet de voor- en achtervang van het politienetwerk. Roze in Blauw is een netwerk dat slachtoffers, melders en collega’s door ervaringsdeskundigheid en affiniteit met lhbti+ thema’s helpt: “Binnen de politie is aandacht voor dagen zoals Pride, Coming Out Day en IDAHOT. Het hijsen van de regenboogvlag is slechts het begin. Thema’s binnen de lhbti+ community zijn een aandachtsvraag voor actie tegen geweld. Roze in Blauw werkt twee kanten op, zowel intern als extern. Aan specifieke meldingen hangen we projectcodes die te maken hebben met geweld of problemen tegen de community. Intern geven we tips en adviezen aan onze collega’s zodat zij goed doorvragen bij incidenten."

Foto van Lianne-van-Kalken (foto- Arend van der Salm)Wethouder Lianne van Kalken: “Voordat ik wethouder werd, heb ik acht jaar in de gemeenteraad gezeten. Door die werkachtergrond was ik al bekend met het thema. Als wethouder is mijn rol hierin nu prominenter en zichtbaarder. We willen dat Vlaardingers zich veilig voelen en hebben samen met partners in de stad een uitvoeringsplan gemaakt vol activiteiten. Voor de Regenboog-doelgroep is het veilig voelen niet vanzelfsprekend. Daarom is er ook aandacht voor veiligheid in het plan. De samenleving laat zien dat dagen als IDAHOT nodig zijn. Alleen een regenboogvlag uithangen is niet voldoende, maar het is wel een symbool om aan te geven waar meer aandacht naar uit mag en waar wij als gemeente voor staan. Gesprekken voeren, activiteiten en tentoonstellingen organiseren en langs scholen gaan gebeurt ook en dat mag bekender worden. Iedereen verdient de vrijheid en veiligheid om altijd en overal zichzelf te mogen en kunnen zijn. Daar werken we samen naartoe.”

Open met elkaar praten

De politie is regelmatig bij evenementen zoals Pride of bij een samenkomst op het Vlaardingse stadsstrand. Hier wordt benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn bij geweld tegen de lhbti+ community. Ingmar vertelt: “We spreken op deze dagen veel mensen en stimuleren ze om hun ervaringen te delen. Onze collega’s luisteren zonder oordeel en maken de juiste notities om de meldingen compleet te maken. De landelijke telefoonlijn (0900-8844), specifiek Roze in Blauw (088-1691234) en rozeinblauw@politie.nl zijn bereikbaar voor meldingen. In Vlaardingen is het basisteam Waterweg actief, waar ook collega’s werken van Roze in Blauw.”
 
In contact komen en blijven met de doelgroep vindt ook Lianne belangrijk: “Het kernteam van Vlaardingen Regenboogstad bestaat uit de gemeente, KADE40, COC werkgroep Vlaardingen en Vlaardingen in Beweging (Vib). Wij zetten ons gezamenlijk in voor Regenboogstad Vlaardingen. We komen op plekken midden in de samenleving, zoals scholen, sportcentra en bij culturele instellingen. Om samen de verbinding op te zoeken en via activiteiten meer bewustwording te creëren. Ik weet nog goed dat ik vorig jaar startte als wethouder en meeging naar Pride in Rotterdam. Onderweg in de metro met de COC werkgroep Vlaardingen zag ik wat deze dag doet met de community. Op dat moment kon ik meevoelen en me inleven in de impact die het evenement maakt, óók op jongeren. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik daar aan terugdenk.” 

Bewustwording via verschillende kanalen

Lianne wil in de toekomst een sterkere samenwerking zien tussen de politie en de gemeente: “We moeten elkaar vinden en met elkaar optrekken. Samen zichtbaarheid creëren en duidelijk maken dat meldingen nodig zijn voor verdere actie. In de stad blijven we verder bouwen aan meer bewustwording met kleine en grote activiteiten. Zo was de expositie (PR)OUD in het gemeentehuis van Vlaardingen een groot succes. Aan de hand van foto’s en citaten werden de verhalen verteld over homoseksualiteit en genderidentiteit, beleefd door mensen die jong waren in en rond de jaren 70. Aandacht voor dit thema gebeurt in veel verschillende vormen en is nog altijd belangrijk.”