Victoria ’04 samen veiliger gemaakt

Ze vallen meteen op rondom de velden: de kleurrijke Urban Puzzels, die de leden van sportvereniging Victoria ’04 hebben gemaakt. Afgelopen zaterdag 12 september vierden ze de resultaten van hun inspanningen om de veiligheid en de fysieke omgeving te verbeteren.

Groepsfoto van de betrokkenen bij de pilot Victoria '04 om de veiligheid van de fysieke omgeving van de vereniging te verbeteren

Het maken van de Urban Puzzels, waarin ook het logo van Victoria ’04 is verwerkt, is een van de simpele en creatieve wijzigingen in de openbare ruimte om het veiligheidsgevoel te vergroten. Zo is er ook bewegwijzering op het sportpark aangebracht, zijn de kleedkamers en kleedkamerdeuren geverfd of van een foto voorzien en prijken op de achterwand van de tribune historische foto’s van Victoria’04.

Positief gedrag

Alle inspanningen vallen onder een pilot van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met het Vlaardingse bureau Urban Senses. Richard de Vries van Urbans Senses heeft zijn sporen verdiend waar het gaat om het verbeteren van de veiligheidsbeleving: hij heeft veel ervaring in het aanpassen van de omgeving om positief gedrag te bevorderen, waardoor overlast en onveiligheid verminderen. De keuze voor de pilot viel op Victoria ’04, omdat het een gezellige club is, waar slechts incidenteel iets negatiefs gebeurt, maar waar toch verbeteringen mogelijk waren.

Sportverenigingen stimuleren

Het ministerie heeft de pilot gefinancierd. Wethouder Bart Bikkers was zaterdag ook van de partij bij het vieren van de resultaten. Hij hoopt dat meer Vlaardingse verenigingen het voorbeeld van Victoria ’04 zullen volgen. Bikkers vertelt: “Sportverenigingen kunnen in de toekomst een aanvulling in de kosten van een dergelijke veiligheidsverbetering krijgen van het ministerie via een BOSA-subsidieaanvraag. BOSA staat voor bouw en onderhoud van sportaccommodaties. De gemeente moedigt de sportverenigingen aan om ook hierin te investeren. Het is mooi om te zien hoe het bij Victoria ’04 opgepakt is.”