Verkeersprojecten uitgelicht: facelift fietspaden Arij Koplaan

Dit jaar staan er behoorlijk wat werkzaamheden op stapel om Vlaardingen verkeersveiliger en fietsvriendelijker te maken. De gemeente kan hiermee mede dankzij een subsidie van het Rijk en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) van bijna € 750.000 aan de slag. Die subsidie is bedoeld voor projecten, die bijvoorbeeld de omgeving van scholen en zorginstellingen veiliger maken, het oversteken verbeteren van drukke wegen voor wandelaars en fietsers en/of zorgen voor het uitbreiden van 30km-gebieden. De gemeente combineert de ingrepen zoveel mogelijk met gepland onderhoud en herstructureringswerk. Deze keer staat het onderhoud van de Arij Koplaan in de schijnwerpers.

De fiets- en voetpaden van de Arij Koplaan zijn aan onderhoud toe. De gemeente gaat daarom deze paden helemaal herstellen. Omdat dit groot onderhoud kansen biedt voor verbeteringen, maken we de fietspaden meteen verkeersveiliger.

Op de fietspaden komen zogenoemde ‘vergevingsgezinde’ stoepranden. Vergevingsgezind? Ja, dat heeft u goed gelezen! Vergevingsgezind is een vakterm, waarmee verkeerskundigen een ontwerp bedoelen waarbij obstakels zoveel als mogelijk uit de weg zijn geruimd. Daarmee wordt de kans op ongelukken kleiner. De stoepranden die op de Arij Koplaan komen, staan in een hoek van 45 graden op het fietspad, zodat fietsers niet zo snel omvallen als ze de rand met de fiets raken. De aanleg is mogelijk dankzij de subsidie van de MRDH en het Rijk. De gemeente gaat overigens in de toekomst bij onderhoud aan fietspaden overal waar dat kan schuine stoepranden aanleggen, om zo structureel de verkeerveiligheid te verbeteren.

Fietsers vanaf half juni omgeleid

De voorbereidende werkzaamheden rond de Arij Koplaan zijn al opgestart. De gemeente gaat ook een aantal omliggende paden opknappen. Als de werkzaamheden aan de fietspaden vanaf half juni starten, wordt het fietsverkeer veilig omgeleid.
Fietspad Arij Koplaan

Deze schuine stoepranden liggen aan de Zwanensingel. De gemeente legt ze binnenkort aan op de Arij Koplaan en daarna op steeds meer plekken in Vlaardingen.