Verhuizing eerste Oekraïense ontheemden naar Mrija komt dichterbij

De bouw van de tijdelijke wijk Mrija voor de opvang van 1.000 Oekraïners uit Vlaardingen en andere gemeenten in de regio is in volle gang. De afgelopen weken is een flink aantal woningen op de locatie naast bedrijventerrein Vergulde Hand West geplaatst. Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan het gereed maken van de geplaatste woningen zodat de eerste Oekraïners er in mei kunnen gaan wonen.

MrijaHet is druk op de bouwlocatie: vrachtwagens rijden af en aan, kranen tillen woningen op en plaatsen ze op de juiste plaats. Overal zijn mensen bezig met schilderen, plaatsen van sanitair, aansluiten van kabels en leidingen, etc. Na een aantal maanden van voorbereidende werkzaamheden, verrijzen er nu in enkele weken tijd gebouwen van twee en drie lagen met woningen.

Vanaf mei tot juli groeit de wijk en komen er steeds meer Oekraïners wonen. Als eerste verhuizen de Oekraïense vluchtelingen die nu in de Vlaardingse opvanglocaties (Casa Nova en Broekpolderweg) en bij gastgezinnen wonen. Daarna stromen Oekraïners uit Schiedam en andere gemeenten uit de regio Rotterdam-Rijnmond in. Na de zomervakantie opent een basisschool in Mrija. Ook komt er een huisarts. Tot uiterlijk medio 2026 bieden we 1.000 Oekraïense vluchtelingen in Mrija een plek om te wonen, werken en naar school te gaan.

Inwoners van de (zuidelijke rand van de) Westwijk en ondernemers van het naastgelegen bedrijventerrein worden binnenkort uitgenodigd om een kijkje te nemen in Mrija.