Update over opvang Oekraïense vluchtelingen

Sinds enkele weken vangen we 12 Oekraïense vluchtelingen op in een boerderij aan de Broekpolderweg. Afgelopen week is ook Casa Nova, de (nood)opvanglocatie in District U, geopend. Hier zijn 27 kamers voor 2-3 personen beschikbaar. In de eerste dagen arriveerden 37 Oekraïners in Casa Nova. De meeste mensen komen via de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond naar Vlaardingen. De Veiligheidsregio coördineert de opvang van de oorlogsvluchtelingen in onze regio.

Casa Nova is de vroegere naam van het restaurant van Unilever. We gebruiken deze naam nu omdat deze naam vriendelijker klinkt dan Gebouw C van District U. We hebben geprobeerd de aankleding en de inrichting van Casa Nova zo huiselijk mogelijk te maken. Maar het is en blijft een sobere opvanglocatie waar mensen douches, toiletten, wasmachines en de keuken met elkaar delen. 

De boerderij aan de Broekpolderweg wordt op dit moment verbouwd. Er worden kamers bijgemaakt waardoor er straks 22 mensen tijdelijk hun onderkomen kunnen vinden. 

Registratie en leefgeld

Naast het zorgen voor onderdak zijn we ook met allerlei andere zaken bezig. Mensen die aankomen, helpen we om zo snel mogelijk hun registratie bij de gemeente rond te krijgen. Dit is nodig om in aanmerking te komen voor leefgeld. Stroomopwaarts is namens de gemeente aan zet voor het uitbetalen van leefgeld aan alle Oekraiense vluchtelingen in Vlaardingen. 

Onderwijs en activiteiten

Kinderen maken kennis met hun nieuwe tijdelijke school. Kinderen tot 12 jaar kunnen een plekje krijgen bij nieuwkomersschool de Globe en kinderen van 12/13-18 jaar bij De Internationale VOS. Vrijwilligers helpen de vluchtelingen op weg met het aansluiten bij sportverenigingen en andere activiteiten.

Langdurige opvang

Omdat er naast (nood)opvang voor de korte termijn ook behoefte is aan langdurige opvang, onderzoeken we samen met de gemeente Lansingerland en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de mogelijkheden voor grootschalige opvang voor langere tijd. 

We beginnen met het in kaart brengen van mogelijke locaties voor de opvang van 1.000 tot 1.500 Oekraïense vluchtelingen voor een periode van 3 jaar. De opvang is bedoeld voor de hele regio en kan plaatsvinden in bijvoorbeeld flexwoningen. 

Foto van een ruimte in Casa Nova

Een ruimte in Casa Nova.