Stroomopwaarts gaat de nieuwe wet inburgering uitvoeren

De nieuwe wet inburgering gaat per 1 januari 2022 in. Het is nu definitief dat Stroomopwaarts namens de gemeente Maassluis, Vlaardingen en Schiedam deze wet gaat uitvoeren. Deze week hebben alle drie de gemeenteraden hiermee ingestemd. Op weg helpen van nieuwkomers naar een passende baan deed Stroomopwaarts al, maar vanaf volgend jaar kunnen we deze groep een totaalpakket aanbieden. Stroomopwaarts is samen met allerlei partners druk bezig met de voorbereidingen op haar nieuwe rol.

Logo StroomopwaartsDirecteur Stroomopwaarts  Nicole van der Wekken: “Het is fijn dat we nu aan de slag kunnen om inburgeraars bij hun komst in de MVS regio te ondersteunen en te begeleiden met inburgering, taal, financiële zorg en (vrijwilligers)werk. Want daarmee maken ze goed contact in onze samenleving en kunnen zij daar zelfstandig en actief onderdeel van worden.” 

Begeleiding op maat

Nu zijn statushouders nog zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. Wethouder integratie Jacky Silos: “Als je de weg niet kent in onze samenleving, dan is dat moeilijk. In de nieuwe wet krijgen inburgeraars begeleiding op maat. Vanuit een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie helpen we iedereen naar de juiste taalles en hulp op hun weg naar zelfredzaamheid.“ 

Welkom heten

Naast aandacht voor taal, werk en maatschappelijke betrokkenheid is er ook aandacht voor de  (traumatische) ervaringen die veel vluchtelingen hebben meegemaakt. Contactpersonen van Stroomopwaarts zorgen ervoor dat iedereen die hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. “Met de nieuwe wet kunnen we de mensen beter helpen en hen écht welkom heten in onze gemeente“, aldus wethouder Silos.