Stralende feestdagen en een blinkend riool

Pruttelt het kerstgebraad al in de pan? Staat de olie al klaar voor de oliebollen? De decembermaand is een maand vol warmte en gezelligheid, maar helaas vaak ook een flinke aanslag op het riool. Veel van het vet uit onze keukens wordt door toilet of gootsteen weggespoeld. Het lijkt een handige manier om van dat vet af te komen. Maar die schijn bedriegt.

Doekjes en vet zorgen voor verstopping van het riool

Waar het vet eerst nog probleemloos vloeibaar door het afvoerputje stroomt, gaat het mis zodra het uit zicht is. Verderop in het riool gaat het vet stollen en aankoeken waardoor u rioolproblemen kunt krijgen. Rioolproblemen bij u thuis of bij de buren of verderop in de straat of in de wijk.

Een goed werkend riool? Daar hebben we allemaal wat aan! U kunt hier uw bijdrage aan leveren door niets in het riool weg te spoelen dat daar niet hoort. U leest er alles over op www.daaromnietinhetriool.nl. Behalve het spoelwater, mogen er maar 3 andere zaken door het riool gespoeld: poep, plas en toiletpapier. Dus geen billendoekjes, geen verfresten en chemicaliën, geen medicijnen en schoonmaakdoekjes en dus ook geen vet. 

Nu denkt u misschien; ‘daar heb ik anders nooit iets van gemerkt’. Dat is goed mogelijk, want onze rioolbeheerders springen geregeld voor u in de bres. Daar waar problemen ontstaan, zorgen zij er voor dat het riool ontdaan wordt van vastgelopen ophopingen van drek en derrie. Dat doen zij graag, maar nog liever doen ze het niet! Want ophopingen door vet brengen allerlei nadelen en risico’s met zich mee: extra kosten voor rioolonderhoud, rioolproblemen bij mensen thuis, maar ook extra kans op wateroverlast doordat verstopte riolen ook niet meer optimaal regenwater af kunnen voeren.

Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat het rioolsysteem goed blijft werken. Daarom: Vet? Niet in het riool!