Spinnen tellen in de achtertuin

De Getijgerde Lijmspuiter, Kerkzesoog of Grote Steatoda… Stadsecoloog Melitta is in de ban van de achtpotigen die in deze zomerse week al zo massaal de herfst aankondigen. Komend weekend is de jaarlijkse Nationale spinnentelling. Telt u mee?

spin

Spinnen waarnemen is niet moeilijk. Ze zitten immers overal! Binnen, in het hoekje van het raamkozijn, en buiten onder de bloempot of met een kunstig gesponnen web dwars over het tuinpad! 

Er komen in Nederland meer dan 600 soorten voor. Een angstaanjagend idee? U bent niet de enige die kippenvel krijgt van deze diertjes. Maar de Nederlandse spinnen zijn echt niet gevaarlijk. Tenminste, voor mensen dan. Insecten zijn toch mooi het haasje als ze in de val lopen. Spinnen gebruiken allerlei intrigerende manieren om hun prooien te vangen. De Getijgerde Lijmspuiter bijvoorbeeld maakt geen web, maar spuit een plakkerig goedje over zijn prooi. Daardoor kan het peuzelhapje zijn belager niet ontvluchten.

Via www.tuintelling.nl kunt u dit weekend helpen om data te verzamelen over spinnen. U vindt hier ook een link naar de ‘spinnenzoekkaart’ waarop de 24 meest voorkomende spinnen herkenbaar afgebeeld staan om u te helpen het beestje een naam te geven.

U leest meer over onze stadsnatuur op www.vlaardingen.nl/wild.