Schoolbrengweek: verkeersveiligheid rond het schoolplein

De zomer ligt achter ons en veel Vlaardingse kinderen zijn al weer aardig gewend: elke dag vroeg op om naar school te gaan. Vorige week was de Schoolbrengweek, een week met extra aandacht voor verkeersveiligheid op weg naar school en in de omgeving van de school. Schooldirecteur Olga Dijkstra ontving wethouder Bart Bikkers, een medewerker van de politie en van Toezicht en Handhaving bij ’t Palet Holy te midden van de drukte van een beginnende schooldag.

school op seefIn de Schoolbrengweek worden leerlingen en ouders uitgedaagd lopend of op de fiets naar school te gaan. Dit is gezonder, beter voor het milieu, leuker voor kinderen en ouders en goed voor de verkeersveiligheid. De schoolomgeving wordt er rustiger en overzichtelijker door en kinderen doen meer verkeerservaring op dan achterin de auto. Uit landelijke cijfers blijkt dat er in de periode na de zomervakantie relatief veel verkeersongevallen zijn met kinderen en jongeren. Een reden voor jaarlijkse acties in september om kinderen, jongeren, hun ouders en alle verkeersdeelnemers weer bewuster te maken van risico’s en veilig verkeer.

Samen meters maken

Om risico’s in het verkeer te verkleinen, is het belangrijk dat de weg goed ingericht is, dat voertuigen aan voorschriften voldoen én het gedrag van weggebruikers is van groot belang. Ook dat van de kinderen zelf. Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland raadt ouders dan ook aan om hun kinderen een actieve verkeersopvoeding te geven; samen meters maken (lopend en op de fiets) en het goede voorbeeld geven zijn daarin belangrijk. 

Initiatieven van ROV

De Schoolbrengweek en de Maand van de Veilige Schoolomgeving zijn initiatieven van het ROV. Op www.maakeenpuntvannul.nl vindt u meer informatie over de actie. Zelf aan de slag met de verkeersopvoeding van uw kind? Op deze site vindt u in de toolkit van de Maand van de Veilige Schoolomgeving onder andere een handige brochure voor ouders.