Vlaardingen Regenboogstadvlag om twintigjarig jubileum homohuwelijk te vieren

Vandaag wappert de vlag van Regenboogstad Vlaardingen op het stadhuis van Vlaardingen. Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat in Nederland het homohuwelijk mogelijk werd. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen. ‘Jezelf zijn en houden van wie je wil. Iedereen moet zich thuis en veilig voelen in Vlaardingen.’ Dat is het motto van Vlaardingen Regenboogstad.

Twintig jaar na de invoering van het homohuwelijk zijn er in Nederland 20.000 stellen van hetzelfde geslacht met elkaar getrouwd. Uit cijfers van het CBS blijkt dat landelijk 17 op de duizend mensen vanaf 2001 getrouwd zijn met iemand van hetzelfde geslacht. In Vlaardingen ligt dat cijfer op 14 op de duizend mensen. In mei 2001 werd in onze gemeente het eerste homohuwelijk gesloten. 

Na Nederland volgden meer landen waar het homohuwelijk werd ingevoerd. Toch is er nog een lange weg te gaan. In een aantal landen wordt het partnerschap wel toegestaan maar in heel veel landen is het homohuwelijk verboden. Overal ter wereld strijden homo’s voor gelijke rechten en dat terwijl ze vaak zelf leven in angst en onzekerheid over hun toekomst.

Regenboogstad

Via Vlaardingen Regenboogstad zetten inwoners, verenigingen en organisaties zich sinds 2019 in voor de acceptatie van lhbti-ers (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksen) in onze gemeente en tegen discriminatie. Sinds afgelopen zomer hebben we ook een logo voor Vlaardingen Regenboogstad dat prijkt op onder andere de vlag. Kijk op www.vlaardingen.nl/regenboogstad.

Foto regenboogvlag