Reclamefolders alleen door brievenbussen met Ja/Ja sticker

Wie geen ongeadresseerd reclamedrukwerk door de brievenbus wil krijgen, moet nu nog een sticker op de brievenbus plakken. Vanaf 1 januari 2022 draaien we in Vlaardingen de rollen om. Dan mag er alleen nog maar ongeadresseerde reclame op uw deurmat vallen als u met behulp van een sticker laat weten dat u dat wél wilt!

ja stickerDeze verandering is bedoeld om de hoeveelheid papierafval te verminderen. Iedere week een stapeltje folders door de brievenbus, dat tikt aan. Per huishouden komt er gemiddeld zo een 26 kilo reclamedrukwerk op de deurmat. Een groot deel van dat drukwerk verdwijnt ongelezen bij het oud papier of zelfs bij het restafval.

Stickers

Om de hoeveelheid papierafval te verminderen, mag reclamedrukwerk straks alleen bezorgd worden bij inwoners die hier bewust voor kiezen. Heeft u geen Ja sticker (kleine ronde groene sticker) of Ja/Ja sticker (de horizontale variant) op de brievenbus? Dan krijgt u nog wel huis-aan-huisbladen, maar mag de bezorger geen ongeadresseerde reclamefolders meer bij u bezorgen. 

De komende tijd bezorgt de verspreider van het reclamedrukwerk de Ja sticker in haar folderpakket bij veel Vlaardingers. Daarnaast kunt u de gratis sticker ophalen op het stadskantoor of aanvragen via Spotta, kwaliteitsbeheer@spotta.nl, de verspreider van reclamedrukwerk.

Wilt u niet alleen geen reclamefolders meer ontvangen, maar ook geen huis-aan-huisblad? Dan kunt u kiezen voor een Nee/Nee sticker. Ook deze kunt u kosteloos ophalen bij de balie van het stadskantoor. 

Wat is ongeadresseerd reclamedrukwerk?

Al het reclamedrukwerk dat u krijgt waarop uw adres niet staat, is ongeadresseerd reclamedrukwerk. Drukwerk van niet-commerciële organisaties valt niet onder de nieuwe regeling. Een vereniging die op zoek is naar vrijwilligers, politieke partijen, of een huis-aan-huis bezorgde oproep om uit te kijken naar een vermist huisdier, mogen dus ook nog altijd bezorgd worden bij mensen die geen sticker hebben. Ook huis-aan-huisbladen mogen (als zij voor minimaal 30 procent uit redactionele artikelen bestaan) bezorgd blijven worden.

Geen aanbieding missen?

Wilt u bijdragen aan minder papierafval, maar toch op de hoogte blijven van aanbiedingen die voor u interessant zijn? U kunt op verschillende websites terecht voor een digitale versie van reclamefolders. Neem bijvoorbeeld een kijkje op www.allefolders.nl, www.reclamefolder.nl of www.folders.nl. Als u alleen folders wilt ontvangen van bedrijven die u interessant vindt, dan kunt u dat melden via de website www.folderkiezer.nl of www.kiesjefolders.nl. U krijgt het gewenste reclamemateriaal dan per 
post toegestuurd. Het is dan een geadresseerd reclamepakket, waardoor het wel bij u bezorgd mag worden, zonder dat u een sticker op uw brievenbus hoeft te plakken.

Actieplan 

De invoering van deze maatregel tegen papierafval, komt voort uit het Actieplan Halvering Restafval. Naar aanleiding van dit plan om met elkaar de berg restafval die in de verbrandingsovens verdwijnt te halveren, kwam de gemeenteraad met dit voorstel om ook de hoeveelheid papierafval te verminderen.