Opvang Oekraïners in Vlaardingen

De oorlog in Oekraïne blijft helaas nog elke dag doorgaan en zorgt voor dramatische beelden. Miljoenen Oekraïners zijn hun land ontvlucht, veelal vrouwen en kinderen. Inmiddels worden er in heel Nederland vluchtelingen opgevangen. Ook in Vlaardingen vangen we vluchtelingen op. In de boerderij aan de Broekpolderweg kunnen op dit moment 14 mensen wonen. Ook zijn we druk bezig met het inrichten van 27 kamers in District U. We verwachten hier begin april de eerste vluchtelingen te ontvangen. Beide locaties zijn voor zeker een jaar beschikbaar.

Vrijwilligers zijn samen aan de slag om de kamers in District U schoon te maken en in te richten. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de vele bedden, matrassen en beddengoed die zijn ingeleverd door Vlaardingers. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen zodat er ook douches, een keuken en wasvoorzieningen zijn. In elke kamer kunnen 2 tot 3 personen verblijven. 

Voor de langere termijn wordt gekeken naar tijdelijke inzet van grote locaties, waar op termijn gebiedsontwikkeling met woningbouw gaat plaats vinden. Bijvoorbeeld in flexwoningen.

Naast onderdak werken we ook aan zaken als onderwijs en sport. Basisschool de Globe en middelbare school Internationale VOS starten zo snel mogelijk met lesgeven aan de kinderen. In de bibliotheek worden taallessen aangeboden en initiatieven voor sport en spel komen ook op gang. 

Oproep: inschrijven Basisregistratie Personen (BRP)

Er zijn in onze stad ook inwoners die Oekraïense vluchtelingen in hun eigen huis opvangen. Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen die op deze manier onderdak vinden zich inschrijven bij de gemeente. Alleen dan kunnen ze in aanmerking komen voor zaken als leefgeld dat de overheid beschikbaar stelt. Vangt u mensen op in uw huis of kent u iemand die dat doet? Geef dan door dat mensen zich moeten inschrijven als inwoner bij de gemeente. 

Hulp uit de stad

Er zijn allerlei initiatieven voor zowel de mensen die nog in de Oekraïne zijn als voor de mensen die nu (en in de nabije toekomst) in Vlaardingen verblijven. Veel Vlaardingers hebben bedden aangeboden, er wordt geld ingezameld, ondernemers dragen op een praktische manier hun steentje bij en ga zo maar door. Het is fantastisch te zien hoeveel mensen in Vlaardingen zich betrokken voelen. 

Wilt u op korte termijn iets betekenen voor vluchtelingen uit de Oekraïne? En aan de slag als vrijwilliger? Meldt u zich dan via de website van KLiK Vrijwilligers (www.klikvrijwilligers.nl).