Op vakantie? Licht de buren in!

Veel mensen hebben het afgelopen jaar onbewust hun huis bewaakt doordat ze veel thuis waren. Nu we deze zomer weer op pad gaan, valt die ‘beveiliging’ weg. Dus wees weer alert op hoe u uw woning achterlaat als u op pad of op vakantie gaat.

ZomercampagneVeel mensen zijn zo lang thuis geweest dat ze vergeten de ramen dicht te doen, de deur goed af te sluiten of de ladder uit de tuin op te bergen wanneer ze van huis gaan. De wijkagenten merken dat er weer een toename is van het aantal woninginbraken.

Woninginbrekers zijn niet zo selectief. Het type huis en moment van de dag doen er niet toe. In ieder huis is er wel wat te halen en ze kijken er vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Gaat u op pad of op vakantie? Draai de deur op slot, doe de ramen dicht, laat een lichtje aan en doe alsof u thuis bent. En heel belangrijk! Bewaar uw pincode niet bij uw bankpasje. Vertel dit ook aan de senioren in uw omgeving.

Tips & tricks

Een goed beveiligde woning begint met goede sloten op deuren en ramen. Daarnaast helpen de volgende tips en tricks ook tegen ongewenste indringers in uw woning:

Vraag iemand uw huis een bewoonde indruk te geven
De post weghalen en de gordijnen afwisselend open of dicht doen.

Laat uw huis niet te opgeruimd achter
Laat wat spullen rondslingeren, zet koffiekopjes op tafel en laat post liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt. 

Automatische verlichting in en om het huis
Met schakelklokken of smart-verlichting lijkt een huis bewoond. Stel dit in voor het hele huis. Ook boven. Rond het huis schrikt u inbrekers af met goede (automatische) verlichting.

Schreeuw niet van de daken dat uw op vakantie bent
Iedereen is tegenwoordig online en op social media, inbrekers ook. Zorg dat een potentiële inbreker niet via social media te makkelijk weet of en hoe lang u weg bent.

Ziet u iets verdachts in de straat of buurt meld het dan bij de politie
Help uw buurtbewoners door als u iets verdachts ziet in uw straat of wijk – 112 te bellen.