Ook carbidschieten mag niet tijdens aankomende jaarwisseling

Op 13 november 2020 besloot het Kabinet dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden in Nederland. In Vlaardingen is het ook verboden om carbid te schieten. Dat is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Steekt u toch vuurwerk af dan krijgt u een strafrechtelijke boete van € 100,- en het levert ook een strafblad op.
Bij carbidschieten volgt een bestuurlijke boete van € 100,-.
 
U mag wel klein vuurwerk als sterretjes, sierfontijntjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. 

Extra drukte in ziekenhuizen 

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen al erg hoog en het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Afgelopen jaarwisseling werden 78 mensen behandeld voor letsel door carbidschieten. Dat is 6% van de 1.300 personen die afgelopen jaarwisseling met vuurwerk- of soortgelijk letsel op de spoedeisende hulp of bij een huisartsenpost terechtkwamen.Om teveel druk op de zorg maar ook op de politie, handhavers en brandweer, te voorkomen is het tijdelijke verbod op vuurwerk ingesteld.