Onderzoeker speurt naar egeltjes

Onze stadsecoloog is zelf wild geworden. Van enthousiaste weliswaar, want we hebben een egelonderzoeker rondlopen in Vlaardingen-Ambacht en op Begraafplaats Emaus. Nog leuker: u kunt zelf ook meedoen aan het onderzoek!

Egel met roze hanenkam

De egel kan wel wat hulp gebruiken in Nederland. Fabiënne Claassen, studente toegepaste biologie, doet daarom onderzoek voor Bureau Stadsnatuur. In haar onderzoek kijkt ze naar de geschiktheid van het gebied Vlaardingen-Ambacht voor dit stekelige zoogdiertje. 

Knelpunten

“In mijn onderzoek breng ik knelpunten in kaart zoals wegen, steile waterkanten en volledig afgesloten tuinen. Ook kijk ik naar het voedselaanbod en ga ik kijken hoeveel de egel hier voor komt. Daarnaast leg ik de focus leggen op plekken die al geschikt zijn en onderzoek ik welke veranderingen de egel kunnen helpen.”

Vlek

Zo kan het de komende tijd gebeuren dat u egels rond ziet lopen met een gekleurde vlek. Nee, dat is niet de nieuwste egel-mode! “In overleg met de egelopvang heb ik toestemming om de egels te markeren met een kleurtje. Voor elke buurt in Vlaardinger-Ambacht gebruik ik een andere kleur om de egels van elkaar te kunnen onderscheiden. Zo kan ik zien of ze zich door verschillende buurten verplaatsen.” 

Meehelpen

Wilt u ook een steentje bijdragen aan het in kaart brengen van de egel? Dat kan! “Er is een hele handige en leuke app: ObsIdentify. Met deze app kunt u een foto maken van allerlei plant- en diersoorten. De app vertelt u dan welke soort het is. Nu snap ik dat u een egel wel herkent, maar het voordeel is dat de app gekoppeld kan worden aan waarneming.nl. Dit is een grote databank waar iedereen waarnemingen aan toe kan voegen. Via ObsIdentify komt (bij koppeling) de locatie en foto op waarnemingen.nl terecht. Zo kan ik ook uw waarnemingen meenemen in mijn onderzoek, super leuk natuurlijk! U hoeft niet in Vlaardiger-Ambacht te wonen om waarnemingen door te geven. Hoe meer waarnemingen, hoe beter we de egel in kaart kunnen brengen!”
Het onderzoek van Fabiënne duurt nog tot 23 december. We zijn reuze benieuwd naar de resultaten!