Omwonenden nemen kijkje in Mrija

Afgelopen week waren inwoners uit de Westwijk uit de directe omgeving van Mrija uitgenodigd voor een rondleiding in de tijdelijke wijk voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De aanwezige inwoners waren onder de indruk van de werkzaamheden, de woningen en de opvang die Vlaardingen op deze manier mogelijk maakt voor Oekraïners die huis en haard hebben verlaten in hun eigen land.

Inloopbijeenkomstmei2023In Mrija komen bijna 400 flexwoningen voor 1.000 Oekraïense ontheemden die hier tot uiterlijk 1 juli 2026 kunnen wonen. De bouw van Mrija gaat in een hoog tempo. Wethouder Ivana Somers (Opvang ontheemde Oekraïners) leidde de belangstellende inwoners rond. Een dag eerder was de gemeenteraad op bezoek en ook ondernemers, collega’s van het Rijk en Oekraïense mensen die nu in een van de gemeentelijke opvanglocaties of bij een gastgezin in onze stad wonen, werden al rondgeleid.

Snelle groei Mrija

Een aantal van de aanwezige inwoners gaf aan vanaf de flat waarin ze wonen de ontwikkeling van de tijdelijke wijk op de voet te volgen. Na de eerste maanden van voorbereidingen, verandert het terrein nu razend snel in een woonwijk. Waar eerst nog een leeg terrein lag, staan nu inmiddels woonblokken van twee en drie lagen. Het is een drukte van belang op de bouwlocatie met vrachtwagens, mensen die schilderen, timmeren, keukens plaatsen en leveranciers die meubels komen afleveren.

Nog deze maand verhuizen de eerste Oekraïense mensen naar Mrija. De woningen zijn bedoeld voor Oekraïense ontheemden uit Vlaardingen en de andere gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het is de bedoeling dat de wijk in juli 2023 wordt opgeleverd en er dan 1.000 mensen tijdelijk onderdak hebben. Na afloop van de opvang komt een deel van de flexwoningen op een andere plek in de gemeente beschikbaar. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.mrija.nl.