Nieuwe deelscooters en werken aan minder overlast

Een alledaags gemak voor de één, een dagelijkse ergernis voor de ander: deelscooters! Sinds kort hebben zij gezelschap van deelfietsen van GO Sharing en rond 16 augustus start nieuwe deelaanbieder Check met elektrische deelscooters in Vlaardingen. Leuk natuurlijk voor iedereen die geniet van het gemak van deze duurzame manier van vervoer, maar we zien ook veel Vlaardingers hun wenkbrauwen fronsen. Want; hoe voorkom je toename van overlast?

Foto van een Check-scooter ter illustratieDe gemeente heeft met de aanbieders van deelscooters afspraken gemaakt over het oplossen van overlast. Zo kunt u GO Sharing (telefoon (085) 902 2901), Felyx (telefoon (085) 208 0470) en Check (telefoon (085) 888 1041) bellen als er een deelscooter bijvoorbeeld de uitrit blokkeert of midden op straat staat. Vergeet dan niet om het kenteken of de naam van de scooter te noteren, anders kunnen de aanbieders niet traceren om welke scooter het gaat. Alle aanbieders zijn 24/7 bereikbaar. 

Pluim voor goed gedrag

De deelscooter-aanbieder Check, die binnenkort ook in Vlaardingen start, heeft een creatieve oplossing: Voor aanvang van een rit kan een gebruiker beoordelen hoe de scooter geparkeerd staat. Wie een beoordeling geeft, ontvangt een ‘Coin’. In het geval een positieve beoordeling ontvangt de vorige gebruiker ook een Coin. Met Coins kan de gebruiker gratis extra rijminuten kopen. Met deze aanmoediging loont het voor gebruikers om na te denken over hun parkeergedrag. 
Heeft u een klacht over een verkeerd geparkeerde Checkscooter, maar maakt u zelf geen gebruik van de leenscooters? Dan kunt u een verkeerd geparkeerde scooter melden via https://ridecheck.app/support.

Vergunningplicht

Deelscooters en deelfietsen slaan aan. De gebruikers zijn blij met het gemak, de elektrische scooters dragen bij aan schonere lucht in de stad, minder geluidsoverlast en een betere doorstroming van het verkeer. Dat is natuurlijk mooi, maar nog mooier zou het zijn als het ook klaar is met de overlast. Daarom wil de gemeente een vergunningplicht invoeren voor aanbieders van deelvoertuigen om gemakkelijker eisen te kunnen stellen aan het voorkomen van overlast. 

Boete

Op dit moment is die vergunningplicht er nog niet en moeten we het hebben van afspraken en handhaving. Ook de komende tijd zijn de handhavers weer alert op bijzonder parkeergedrag. Dus, deelscooterrijders, let op: al is je voertuig niet van jou, als je hem verkeerd parkeert, maak jij toch mooi kans op een flinke boete!