Nieuwe containers voor groente-, fruit- en etensresten

Irado is gestart met het plaatsen van ruim 300 containers voor groente-, fruitafval en etensresten (gfe). Deze containers komen in de plaats voor de oude grindcontainers gft in de hoogbouw. Daarnaast komen er vanaf mei ook gfe containers op nieuwe locaties voor bewoners die nog geen mogelijkheid in de buurt hebben om gfe te scheiden.

In de gfe container mag vooral keukenafval, zoals:  gekookte etensresten, vleesbotjes, visgraten,  fruit- en aardappelschillen, notendoppen, eierschalen, theezakjes, koffiedik en brood. U kunt uw gfe verzamelen in een speciaal bakje met composteerbaar biozakje of gebruik een oude krant of papieren wegwerpzak.

Niet voor grof tuinafval

De nieuwe containers zijn niet bedoeld voor grof tuinafval. Grof tuinafval (dikke takken en boomstronken) kunt u brengen naar de milieustraat. U kunt daarvoor gratis 2 uur gebruik maken van de aanhanger die u online kunt reserveren via Irado. Of maak gebruik van de speciale snoeiroute die Irado op 6 maandagen in maart en april rijdt en op 6 maandagen in september en oktober. Dan haalt Irado snoeitakken en (niet te grote) boomstronken bij u op. 

Van gfe tot compost 

Met het verbeteren en uitbreiden van de gfe-locaties hopen we dat (nog) meer Vlaardingers hun gfe gaan scheiden en de omgeving eromheen netjes houden.  Het is een van de acties die de gemeente  inzet om de hoeveelheid restafval te verminderen. Van het inzamelde gfe wordt compost gemaakt. En een zak compost kunt dan weer bij de milieustraat ons ophalen op de landelijke compostdag op zaterdag 28 maart. Hierover later meer!

Een foto van gfe containers in een wijk in Vlaardingen.