Nieuw digitaal platform voor eenzame jongeren

Bij eenzaamheid denken we vaak dat het een probleem is van ouderen. Maar onderzoeken laten zien dat ook veel jongeren aangeven zich regelmatig eenzaam te voelen. In Nederland wonen meer dan 200.000 jongeren die zich dag-in-dag-uit eenzaam voelen. Door de coronacrisis is het voor jongeren lastiger geworden om elkaar te ontmoeten.

Foto van eenzame jongere

Eenzamejongeren.com is het eerste platform in Nederland dat zich specifiek richt op eenzaamheid bij de jeugd. Het platform is ontstaan, en wordt deels beheerd, door jongeren die ervaring hebben met eenzaamheid. Je vindt er niet alleen informatie, maar ook filmpjes, ervaringsverhalen, tips en een forum. Jongeren kunnen zo digitaal in gesprek gaan met vrijwilligers die zelf weten wat eenzaamheid is.

Vlaardingse aanpak

Ook in onze stad zijn er jongeren die zich eenzaam voelen. Daarom zijn we in Vlaardingen gestart met ‘Join Us’ waarbij jongeren van 12-18 jaar zich kunnen aansluiten. Doordat jongeren ervaringen met elkaar delen en positieve ervaringen opdoen, krijgen ze een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Dat eenzaamheid ook bij Vlaardingse jongeren een thema is, bleek bij de aanmelding voor Join Us. Binnen een mum van tijd zat de groep vol. De aanmeldingen kwamen binnen via scholen en via jongerenwerkers.

Er komt regelmatig een plekje vrij als jongeren de groep verlaten omdat ze hun persoonlijke doel bereikt hebben. Kijk op www.join-us.nu als je meer wil weten of je wil aanmelden. Na de zomervakantie start in Vlaardingen ook een nieuwe Join Us-groep voor 18-25 jarigen. Hou de website in de gaten voor meer informatie.

Vlaardingen Veerkracht

Wethouder Jacky Silos: “Wij willen Vlaardingers die zich eenzaam voelen graag een steuntje in de rug geven, zodat ze zich meer verbonden voelen. Dat kunnen we als gemeente niet alleen, maar doen we met zoveel mogelijk mensen samen. Onder de noemer Vlaardingen Veerkracht worden er veel acties en activiteiten georganiseerd en ondersteund. Join Us is één van die acties.”