Nagenieten van Open Monumentendag, deel 3: ’t Groen, een leergebouw met wederopbouw-karakter

Stichting Erfgoed Vlaardingen en de gemeente Vlaardingen lieten u op Open Monumentendag weer genieten van Vlaardingse monumenten. Rond het thema van dit jaar (Leermonumenten) verschenen artikelen in het Tijd-Schrift van de Historische Vereniging. We lichten daaruit tipjes van de sluier op. Deze week een kort inkijkje in het artikel over het Groen van Prinsterer Lyceum van beleidsmedewerker monumenten Marloes Veringa.

t Groen monumentendag

Het in 1952-1956 gebouwde Groen van Prinsterer Lyceum aan de Rotterdamseweg, is het enige schoolgebouw in Vlaardingen met de status van rijksmonument. Het is ontworpen door architect Kees Elffers (1898-1987), die met een uitgebreid oeuvre van kerken, fabrieken, kantoren, landhuizen en scholen een belangrijke rol heeft gespeeld in de wederopbouw van Rotterdam. ’t Groen in Vlaardingen was zijn eerste schoolgebouw en er zouden nog vele volgen. 

Het gebouw is drie keer uitgebreid, in 1961-1963 met een gymzaal, in 1970 met een drielaagse vleugel en een kantine en in 1998 met een lerarenkamer, een studieruimte en een schoolplein. De eerste twee uitbreidingen waren ook van de hand van Elffers, zodat die in dezelfde vormentaal een mooie architectonische eenheid vormen. De laatste uitbreiding wijkt qua vorm, materiaal en detaillering erg af van het oorspronkelijke ontwerp en ook zijn in de loop der jaren diverse karakteristieke elementen vervangen. Toch is en blijft het vanwege zijn ‘wederopbouw-karakter’ een gebouw om te koesteren.

Meer lezen? 

Het Tijd-Schrift is nog gratis af te halen bij het Stadsarchief (Plein Emaus 5) en bij Bibliotheek de Plataan (Waalstraat 100). Nog terugkijken op Open Monumentendag kan op de website van Stichting Erfgoed Vlaardingen en de website over de Open Monunmentendag.