NK Tegelwippen: groen is grote winnaar

Vlaardingen net boven Schiedam

Oooh! Wat was het dit jaar spannend; het NK Tegelwippen! Vlaardingen had zich tot doel gesteld om in de top 10 van de middelgrote gemeentes te eindigen én was uitgedaagd door buurgemeente Schiedam. Dinsdag kwam dan eindelijk het verlossende woord: hand in hand staan Schiedam en Vlaardingen op de vijfde en vierde plaats! En daarmee is de grote winnaar natuurlijk het groen in de stad.

Wethouder Lianne van Kalken met  NK Tegelwippen-tegelBewoners namen hun tuin onder handen of legden een geveltuintje aan en de gemeente heeft flink wat projecten op touw gezet om de stad te vergroenen. Het Fransenplein, de Frieslandlaan, de Koninginnelaan, de Karel de Grotelaan, allemaal raakten ze wat overbodige bestrating kwijt en kregen ze er meer ruimte voor groen voor terug.

“Natuurlijk moeten trottoirs ruim genoeg zijn voor voetgangers en mensen met kinderwagens, rollatoren of rolstoelen. Maar op veel plekken is er in het verleden meer dichtgestraat dan nodig,” vindt wethouder Lianne van Kalken. “Groen is een mooie bijdrage aan de ecologie in onze stad. Daarnaast zorgt meer groen er ook nog voor dat de stad beter bestand is tegen de klimaatverandering: Een groene stad houdt het in bloedhete zomers wat koeler en zorgt er voor dat regenwater gemakkelijker in de grond weg kan zakken. Zo helpt groen ons ook om de voeten droog te houden.”

Een blije wethouder, dus. “Winnen van Schiedam is natuurlijk leuk, maar eigenlijk is het nóg leuker om zo zij aan zij te eindigen in het NK. We hebben beiden hard gewerkt aan een groenere stad.” De prijs die Vlaardingen kreeg, is een tegeltje met de wonderlijke maar rake tekst ‘wippen is belangrijker dan winnen’. Ik breng de tegel binnenkort langs bij onze medewerkers van Wijkbeheer. Daar is hard gewerkt en wordt nog altijd hard gewerkt om geschikte plekken te vinden, te vergroenen en te onderhouden.”

Een mooie bestemming, want voor die medewerkers is tegelwippen niet aan een NK gebonden. De komende tijd gaan zij gewoon door: Op de Johanna Naberkade, winkelcentrum Holiërhoek, Bingelkruid, Schoutplein en andere plekken in de stad.