Mysterieuze winterjas voor de paardenkastanje

Wat gebeurde daar in de vroege ochtendschemering donderdag op de Julianasingel naast het Oranjepark? Stuk voor stuk kregen kastanjes een soort dekentjes omgeslagen als een warme omhelzing. Is de gemeente soms bang dat de kastanjes een koudje vatten? Of is het nationale boomknuffeldag? Tijd voor een toelichting!

Winterjas kastanje“Nee, de bomen hebben het niet koud,” reageert een betrokken groenbeheerder lachend, “maar we gaan ze wél opwarmen... De aanleiding is dat de paardenkastanjes in deze mooie laan besmet zijn met de kastanjebloedingsziekte.” Vlaardingen is al heel wat mooie bomen kwijt geraakt aan deze ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. “De vaten in de stam raken verdicht, waardoor het sap door de schors naar buiten wordt geperst. Dit zie je dan als een soort bruine, stroperige plekken op de stam zitten. Rond deze bloedingen sterft de bast af, wat uiteindelijk terminaal is voor de boom.”

Experiment

Tot voor kort was er geen remedie voor de kastanjebloedingsziekte, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Dat is niet alleen een belangrijke ontwikkeling voor de nu behandelde kastanjes: “Er zijn op verschillende plekken kastanjes uit de laan weggezaagd en die willen we vervangen. We zaten met een dilemma: een andere boomsoort planten in een kastanjelaan is niet mooi. Maar als we weer kastanjes planten is de kans groot dat deze ook ziek worden. Daarom zijn we zij blij dat we nu hebben  kunnen experimenteren. Als dit goed werkt, heeft deze mooie boomsoort wellicht weer een betere toekomst.”

Warmtedekentjes

Omdat de bomen aan de Julianasingel aangetast waren, was ingrijpen nodig. De gemeente is in contact gekomen met de bedrijven Treehold en Idverde Bomendienst. “Zij geven aan dat ze een manier hebben gevonden om de ziekte te bestrijden met infraroodstraling. Om de besmette plekken wikkelen ze matten. Deze worden gedurende een uur verwarmd op 43 graden. Zo kunnen we de bacterie doden, maar blijft de boom onbeschadigd,” aldus onze groenbeheerder.

De Julianalaan en Binnensingel hebben in totaal nog 42 paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) staan, waarvan volgens de laatste controle bijna de helft besmet is met de ziekte.