Muurschildering ter ere van Vlaardingen 750 op kop Westhavenkade

In 2023 vieren we de 750ste verjaardag van Vlaardingen als stad. Om Vlaardingers en voorbijgangers in de stemming te brengen, laat de gemeente een huizenhoge muurschildering aanbrengen op de kop van de Westhavenkade, die ook vanuit de metro goed te zien zal zijn. De muurschildering toont graaf Floris V, die in 1273 stadsrechten aan Vlaardingen verleende, samen met het motto van het jubileumjaar ‘Vlaardingen Doen!’

lege muur op het gebouw waar de muurschildering op komt

Buitenschilderwerk plannen, is natuurlijk altijd een onzekere bezigheid, gezien de afhankelijkheid van het weer, maar als alles volgens planning verloopt, start het schilderen in de week van 17 oktober en is de muurschildering rond 14 november 2022 klaar. Dat is precies een half jaar voor 14 mei 2023, de dag waarop het 750 jaar geleden is dat Floris V op een oorkonde de stadsrechten aan de Vlaardingers overhandigde.

Stadsrechten

Vlaardingen heeft een historie om trots op te zijn. Het is de oudste nederzetting die nu nog bestaat in het Rijnmond-gebied. In de middeleeuwen werden nederzettingen steeds zelfstandiger en als een plaats van de graaf stadsrechten kreeg, betekende dat meer autonomie en vrijheid. De Vlaardingers konden dankzij de stadsrechten tolvrij handeldrijven en kregen een eigen bestuur en rechtspraak.

Van feestweek tot stadscamping

De Stichting Vlaardingen 750 werkt aan een jubileumprogramma, dat grotendeels gevuld wordt met initiatieven uit de stad. Zo is er van 14 tot 20 mei een feestweek in de binnenstad: Vlaardingen Viert!  In de zomer van 2023 komt er een stadscamping in het gloednieuwe Krabbepark: ExpoCamp Vlaardingen. Verder trekt een Stadskaravaan in 2023 van wijk naar wijk met theater, concerten en beeldende kunst. Ook het basis- en voortgezet onderwijs viert Vlaardingen 750 mee met allerlei projectdagen.

Het motto van het jubileumjaar is: Vlaardingen Doen. Ofwel: Samen Dingen Bedenken, Mooie Dingen Maken, Toffe Dingen Beleven, Lekkere Dingen Proeven… en meer. Verenigingen, stichtingen en particulieren kunnen aansluiten op de grote evenementen of een eigen activiteit organiseren met hun club, vereniging, wijk of straat. Plannen die de samenwerking tussen Vlaardingers bevorderen en die een duurzaam, inclusief en divers karakter hebben, hebben een streepje voor. Daarmee wordt de stad sterker en doen veel verschillende mensen mee.

Doe mee!

Stichting Vlaardingen 750 organiseert het jubileumjaar. De gemeente Vlaardingen stelt financiën en andere steun beschikbaar om het mogelijk te maken. Ook het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. subsidieert het jubileumjaar. Voor de initiatieven uit de stad is 750.000 euro beschikbaar. Meer informatie over het programma en het indienen van plannen staat op www.vlaardingen750.nl. Volg @Vlaardingen750 ook op social media!