Daklozen aan het werk bij Voscon

Daklozen een zetje in de goede richting geven, zodat zij weer deel kunnen uitmaken van de maatschappij. Dat is de ambitie van Ronald van de Merwe, bedrijfsleider bij metaalconstructiebedrijf Voscon in Vlaardingen. Sinds februari 2020 biedt hij dagbesteding aan twee daklozen afkomstig uit dak- en thuislozenopvang De Elementen. Het doel is hen voor te bereiden op een betaalde baan.

“Als je in de daklozenopvang terecht komt, is er in je leven al het nodige gebeurd”, zegt Bart de Leede, wethouder Participatiewet in Vlaardingen. “Werk kan een ongelofelijke stimulans zijn om je leven weer in balans te krijgen. Mensen die werken worden zelfredzamer en doen minder vaak een beroep op zorgvoorzieningen.” Ook Jacky Silos, wethouder maatschappelijke opvang, deelt die mening. “Mensen worden gelukkiger als zij voor zichzelf kunnen zorgen en hun passie kunnen beoefenen. Het werkt stimulerend om een bijdrage aan de maatschappij te kunnen leveren.”    

Passende werkplek of opleiding

In drie maanden tijd ontwikkelen de kandidaten een werkroutine en ervaren zij hoe het is om weer onder de mensen te zijn. Eventueel kan dit daarna nog drie maanden verlengd worden. Vanuit die ervaring wordt er gezocht naar een passende werkplek of een opleiding. “Een van de twee eerste kandidaten is echt geïnteresseerd in het lassen. Die leiden we nu verder op binnen ons bedrijf”, vertelt Van de Merwe. “De andere kandidaat blijkt heel blij te worden van schilderen. Deze passie ontdekte hij toen hij voor ons aan het werk was. Inmiddels heeft hij een plek gevonden bij een schildersbedrijf in Vlaardingen. Wij hebben in zijn plaats nu een nieuwe kandidaat vanuit De Elementen.”  

Nieuw arbeidspotentieel

De inspanning valt Van de Merwe reuze mee. “Net als alle andere medewerkers hebben deze jongens tijd en aandacht nodig. Bij ons zijn ze onderdeel van het team. Uiteindelijk betaalt de investering zich voor tweehonderd procent terug. Door hen een toekomst te bieden, kunnen zij de meest betrouwbare medewerkers worden. Ik hoop dat meer ondernemers enthousiast worden om ons voorbeeld te volgen. Ik zie al voor mij hoe zo’n tien bedrijven zich aansluiten bij het initiatief Dak- en thuislozen als nieuw arbeidspotentieel.” Wethouder Silos: “Ik wil bedrijven die tekort aan personeel hebben oproepen om ook eens te kijken naar de mogelijkheid om kandidaten uit De Elementen in te zetten.” 

Geïnspireerd door tv

Het idee om daklozen een kans te bieden, ontstond toen Van de Merwe het televisieprogramma ‘Het Rotterdam Project’ van Beau van Erven Dorens zag. Hij besprak het eerst binnen zijn bedrijf en zocht toen contact met de gemeente Vlaardingen. De reacties waren meteen positief. Inmiddels zijn ook dak- en thuislozenopvang De Elementen en participatiebedrijf Stroomopwaarts erbij aangesloten. 

Op de foto zie je 3 mannen poseren voor de foto en staan bij het bedrijf Voscon