Meetnetwerk luchtkwaliteit kan van start

50 neuzen de lucht in!

Vanaf deze maand gaan in Vlaardingen 50 neuzen steevast de lucht in. Op de oproep voor deelnemers aan de Neus van Vlaardingen, werd enthousiast gereageerd. Uit de meer dan 100 aanmeldingen koos DCMR er 50 verspreid door de stad. Deze 50 ‘snuffelaars’ gaan een jaar lang iedere maand een testbuisje ophangen om de kwaliteit van de lucht in onze stad te meten.

LuchtkwaliteitHoe schoon of hoe vies is de lucht in Vlaardingen eigenlijk? De DCMR levert in 2023 iedere maand een testbuisje aan bij de 50 deelnemende Vlaardingers. Met dit buisje veranderen de deelnemers hun eigen tuin, balkon of een lantaarnpaal in een testlocatie. De buisjes meten de hoeveelheid NO2 in de lucht. NO2 (stikstofdioxide) geeft een goede indicatie voor de lokale luchtkwaliteit. 

Beter beeld van luchtkwaliteit

De gemeente wil werken aan schonere lucht in de stad. Het project ‘De Neus van Vlaardingen’ helpt om een beter beeld te krijgen van de luchtkwaliteit. Op die manier kan de gemeente bij ontwikkelingen in de stad ook de luchtkwaliteit mee wegen. Door bewoners bij het onderzoek te betrekken, vergroot bovendien het bewustzijn over de kwaliteit van de lucht. De deelnemers krijgen in januari instructie waarna de buisjes opgehangen kunnen worden.