Meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

Steeds meer mensen kiezen er voor om hun woning energiezuinig te maken. Dat maakt een woning niet alleen comfortabeler, maar brengt ook de energierekening omlaag en maakt in de toekomst de overstap naar aardgasvrij verwarmen gemakkelijker. Maar zeker grotere ingrepen, als isolatie of een warmtepomp, hebben wel een kostenplaatje. Om dat voor meer mensen betaalbaar te maken, is de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de Rijkoverheid verruimd.

Vanaf het begin van dit jaar is de subsidie gestegen van 20% naar 30% van de kosten. Het gaat om een subsidie voor mensen die hun woning met twee of meer maatregelen verduurzamen. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.

Om aardgasvrij in 2050 haalbaar te maken is het van belang dat bestaande woningen zo veel mogelijk verduurzaamd worden. De Rijksoverheid helpt woningeigenaren daarom met deze subsidie om de komende jaren minder energie te verbruiken en hun woning zo te verduurzamen dat ze straks zonder aardgas verwarmd kunnen worden. De subsidie geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. 

De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. U kunt er meer over lezen op www.rvo.nl/isde. U vindt hier ook meer informatie over subsidiemogelijkheden voor zakelijke gebruikers.

De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.