Maar mag mijn elektrische step eigenlijk wel de weg op?

Tof speelgoed voor jong en oud óf een gevaar op de weg? U ziet ze steeds vaker rijden: de elektrische stepjes. Op een bepaalde leeftijd heel goed voor je imago bij leeftijdsgenoten en op andere leeftijden gewoon een handig en handzaam vervoermiddel. Maar u hoort andere weggebruikers er ook steeds vaker over mopperen, want de snelle stepjes brengen ook overlast en gevaarlijke situaties. Mag u eigenlijk wel met zo een step de weg op?

Heeft uw step trapondersteuning (dus moet u wel mee blijven steppen om het voertuig in beweging te houden)? Dan is de step toegestaan. Ook steps met trappers zijn toegestaan, tenminste, als ze niet harder kunnen dan 25 km per uur. Voor alle andere steps geldt dat ze Europees goedgekeurd moeten zijn, dat de bestuurder ouder moet zijn dan 16 jaar, dat de step verzekerd moet zijn en dat u op de step een helm moet dragen als deze harder gaat dan 25 km per uur.
Of een step een Europese goedkeuring heeft, kunt u nazoeken op de website van het Rijksdienst voor het Wegverkeer bij de toelatingseisen van bijzondere bromfietsen (elektrische steps vallen voor de wet onder de categorie bijzondere bromfietsen): www.rdw.nl/over-rdw/actueel/dossiers/bijzondere-bromfietsen.
Staat uw step hier niet bij, dan heeft deze dus geen goedkeuring en mag u met de step niet op de openbare weg!

Boete

Te jong? Onverzekerd op pad? Step niet goedgekeurd? Hard zonder helm? De Politie laat weten boetes uit te schrijven. Niet omdat ze graag steprijders pesten, maar omdat ze graag zien dat iedereen bijdraagt aan een zo groot mogelijke verkeersveiligheid.fiet 
Hoe hoog de boete is, wordt bepaald door de officier van justitie. Hoe vaker u bekeurd bent hoe hoger de boete kan worden. Uw step kan zelfs in beslag worden genomen.

Kijk voor extra informatie ook op:
www.rijksoverheid.nl of www.anwb.nl/belangenbehartiging/mobiliteit/elektrische-step.