Koning Willem-Alexander viert 750 jaar stadsrechten Vlaardingen

Koning Willem-Alexander brengt op vrijdag 29 september een bezoek aan Vlaardingen ter ere van 750 jaar stadsrechten. Op vrijdagavond 29 september vindt het Theatraal Stadsspektakel ‘Het Verhaal van Vlaardingen’ plaats. Koning Willem-Alexander woont het eerste deel van deze openluchtvoorstelling aan de Oosthavenkade bij.

publiek en podium Stadsgehoorzaal

Onze stad besteedt in het jubileumjaar aandacht aan de rijke geschiedenis sinds 1273. De viering biedt Vlaardingen kans om via sport, cultuur, kunst, erfgoed en andere maatschappelijke initiatieven de bewoners actief met elkaar in contact te brengen en samen te laten werken. Eén van de initiatieven van de Stichting Vlaardingen 750 is de openluchtvoorstelling ‘Het Verhaal van Vlaardingen’. Samen met professionals brengen meer dan 250 lokale acteurs, zangers, dansers, een professioneel orkest en begeleidende beelden verleden, heden en toekomst bijeen op een podium aan de Oosthavenkade van Vlaardingen.

Voorafgaand aan de theatervoorstelling gaat de koning met verschillende Vlaardingers in gesprek over hun betrokkenheid bij dit jubileumjaar en over hun band met Vlaardingen. Deze ontmoeting is in het historische haringpakhuis waar nu het internationale familiebedrijf J. de Jonge Group is gevestigd.

Burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen over de komst van de koning: “Wat een eer dat we de koning op vrijdagavond 29 september mogen verwelkomen bij het eerste deel van ‘Het Verhaal van Vlaardingen’. Als burgemeester ben ik heel blij voor onze stad. De komst van de koning is de kroon op het feestjaar en ‘Het Verhaal van Vlaardingen’ is één van de hoogtepunten. Stichting Vlaardingen 750 maakt dit jaar ruim 75 jubileumprojecten uit de stad mogelijk met financiële en organisatorische steun en heeft daarnaast een basisprogramma georganiseerd, waar onder andere de Stadskaravaan-festivals, de middeleeuwse stadsrechtenstoet, de meifeestweek ‘Vlaardingen Viert’, de pop-up camping aan de Krabbeplas, een onderwijsprogramma én dit openluchtspektakel onder vallen.“

De burgemeester kijkt enorm uit naar het openluchtspektakel waar je koning bij aanwezig is: “Vlaardingen heeft pittige tijden achter de rug, ook financieel, maar gelukkig investeren we weer volop in de stad. Ook dit jubileum geeft Vlaardingen een positieve boost. We koesteren ons verleden en ongetwijfeld komt de Vlaardingse haringvisserijgeschiedenis in de openluchtvoorstelling langs, net als het Geuzenverzet. Ook onbekende stadshelden komen in de schijnwerpers te staan. Verder ben ik erg benieuwd naar de verbeelding van de toekomst op het podium, want Vlaardingen is een vitale stad die dankzij de inzet van velen groeit en bloeit.”

Meer weten over Het Verhaal van Vlaardingen? Kijk op  www.stadsgehoorzaal.nl.

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt in haar bericht over het bezoek van de koning: “Vlaardingen beleefde in de 18e eeuw een glorietijd, vanwege de grote haringvloot die de Noordzee bevoer. Vlaardingen staat nog steeds bekend als ‘haringstad’. De stad kende ook armoede en tegenslag, zoals een stadsbrand in 1574, grote overstromingen, pestepidemieën en het verdwijnen van de haringvloot halverwege de vorige eeuw. Vlaardingen is de zesde zeehaven van Nederland en werkt aan een evenwichtige woningvoorraad en groene wijken.”