Klein hoefblad en de bijna-bij

Wild van Vlaardingen!

Ooh jee! Hebben we daar nu een nudist in het park die wordt bezocht door een blinde bij? Ja zeker! En het wordt nog aangemoedigd ook. Laat hen maar lekker, deze naaktbloeier en haar bezoeker. Met haar blote bast in de voorjaarszon lokt het klein hoefblad insecten. Stadsecoloog Melitta vertelt u er meer over.

Klein hoefbladKlein hoefblad bloeit vroeg in het voorjaar Het blad volgt wanneer ze uitgebloeid is. Zo kan ze optimaal gebruik maken van de gure voorjaarswind. Die schudt haar flink heen en weer en blaast het stuifmeel van de mannelijke buisbloemen op de vrouwelijke lintbloemen. Of zou ze gewoon bibberen omdat ze zo in haar blootje staat? Duidelijk is wel dat ze bij deze activiteit geen blad kan gebruiken; dat zit maar in weg tijdens een lekkere windvlaag!

Zwevende bezoeker

Maar soms profiteert het klein hoefblad ook van het voorjaarszonnetje, wanneer de eerste insecten schuchter uit hun winterverblijf komen op zoek naar eten. Op de foto is een blinde bij op haar geland. Een gekke naam, want het is geen bij en blind is hij ook niet. De blinde bij is een van de eerste zweefvliegen die we in het voorjaar voorbij zien vliegen. Ze zien er uit en zoemen als de honingbij, maar u kunt het verschil zien als de blinde bij vliegt: hij heeft een veel minder vloeiend vluchtpatroon en kan bovendien stilhangen in de lucht.

Zucht…

Zodra de bestuiving heeft plaatsgevonden laat klein hoefblad haar bloemhoofdje treurig naar beneden hangen alsof ze bedroefd is dat het dating-seizoen voorbij is. Maar als haar zaden gerijpt zijn richt ze zich weer op om de geproduceerde zaadjes, voorzien van een parachute, met een laatste zucht los te laten in de wind.

Stadsprogramma Groen

Stadsecoloog Melitta werkt in het kader van het stadsprogramma Groen. In dit programma zetten we ons in om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener, klimaatadaptiever en biodiverser te maken. En al doende, wijst Melitta ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee? Lees meer over onze stadsnatuur op www.vlaardingen.nl/wild. U vindt het klein hoefblad op natte, voedselrijke plekken langs slootkanten en bermen, bijvoorbeeld in wijkpark Holy.