Kijk: een huppelende neushoorn in het park!

- De eerste boom van dit plantseizoen -

Het najaar is het mooiste plantseizoen voor bomen. Onze boomplanters zijn dan ook al weer volop aan de slag met het vergroenen van de stad. Overal en nog ergens ziet u nieuwe bomen verschijnen. Nu is al dat moois nog kaal, maar de komende tijd vullen we die leegte weer op met een serie bomenverhalen. We beginnen bij de A van Acer!

Foto van het blad van een sycamoreDe Acer kennen we ook wel onder zijn Nederlandse naam ‘esdoorn’. De familie Acer is er niet een om voor de Kerst uit te nodigen: er zijn zoveel familieleden dat er geen gourmetstel is met voldoende pannetjes! Denk maar eens aan de sierlijke Japanse esdoorns, de streepjesbast-esdoorn, de zilveresdoorn, maar ook de suikeresdoorn waar de Canadezen hun bekende ahornsiroop van maken. In Nederland komt de veldesdoorn van nature voor. Maar ook de hoofdrolspeler van vandaag, de gewone esdoorn’ is hier al lang ingeburgerd.

Naar elkaar verwijzen 

Wie zijn Nederlandse naam te gewoontjes vindt, mag de boom van deze week ook bij zijn Latijnse naam noemen: Acer pseudoplatanus. Niet te verwarren met de Acer platanoides, want dan heb je het over de Noorse esdoorn. In beide namen komt de plataan voor. Pseudoplatanus betekent ‘valse plataan’, wat erg begrijpelijk is als je naar de bladeren kijkt. De handvormige blaadjes lijken namelijk erg op die van de plataan. Het leuke is dat de plataan juist weer terug verwijst naar de esdoorn met zijn oude Latijnse naam Platanus acerifolia (acerifolia = esdoornachtig blad). 

Sperenhout

De naam Acer komt van het Latijnse acies en dat betekent scherp of gepunt. Mogelijk verwijst dit naar de bladranden waaraan veel ommige esdoorns duidelijke ‘tanden’ hebben. Maar veel bronnen gaan er vanuit dat het verwijst naar hoe men in het verleden het hout van de esdoorn gebruikte. Daar werden speren en lansen van gemaakt. Ook vandaag de dag nog wordt esdoornhout gebruikt, maar dan voor de productie van vrolijkere zaken, zoals meubels, violen en gitaren.

Speels type

De esdoorn staat bekend om zijn prachtige herfstkleuren. De ene soort wordt geel, andere oranje of juist vuurrood. In Amerika zorg de esdoornfamilie dan ook voor de prachtige ‘Indian Summer’. 
Bent u geen romanticus, maar meer een speels type? Dan kunt u het vast ook goed vinden met onze gewone esdoorn. Wie houdt er nu niet van zijn ‘helikoptertjes’. De zaden zitten met z’n tweeën tegenover elkaar aan het steeltje en dwarrelen al ronddraaiend naar beneden wanneer ze rijp zijn. Goed voor urenlang speelplezier en de vleugeltjes zorgen er voor dat de zaden goed met de wind worden meegevoerd. Zo kan hij zich over grote gebieden verspreiden. 

Niet gek genoeg? Nou, de zaadjes van onze esdoorn blijven, als u ze in tweeën splijt, prima op uw neus zitten. Dan kunt u vervolgens met de hele familie als neushoorns door het park huppelen! Deelt u de foto wel even met ons?