Honden- en kattenbaasjes: let op! Grasaren!

U kent ze misschien wel, de kruipers die kinderen vroeger onder elkaars kleren stopten en die dan omhoog kropen, of – erger nog – omlaag je onderbroek in! Voor huisdieren vormen de grasaren een risico. Dat betekent voor alle honden- en kattenbaasjes dus extra opletten de komende tijd.

GrasarenDe aren van deze grassoort (of delen er van) kunnen vast blijven zitten in de vacht van een hond of kat. Voor de plant een manier om zijn zaden te verspreiden, maar voor sommige dieren een vervelende ervaring. De aren kunnen wondjes op de huid veroorzaken. Dit ziet men veelal tussen de pootjes of in de oren. Die wondjes kunnen lelijk gaan ontsteken. In een enkel geval zorgt de plant zelfs voor ademhalingsproblemen als de aren in de neus van bijvoorbeeld een hond terecht komen.

Controleren

De kruipers zijn een zeer algemeen voorkomende grassoort die we niet uit onze stad kunnen weren. Controleer uw huisdier in de zomermaanden regelmatig op grasaren. Kijk vooral ook naar de pootjes, in de vacht en in de oren. Consulteer een huisarts bij gedrag als voortdurend op dezelfde plek likken, plotselinge zeer hevige niesbuien tijdens het uitlaten, schudden met de kop of met de pootjes wrijven over het oor. 

Hondenuitlaatveldjes

Houd uw hond onderweg aan de lijn en laat hem zoveel mogelijk uit op een van de hondenuitlaatveldjes. Deze worden door de gemeente op gazonhoogte gemaaid waardoor de graskruiper minder kans krijgt om tot bloei te komen. In pasgemaaide ecologische wegbermen en velden kunnen juist veel losse graskruipers liggen. Het is dan ook verstandig om deze groenstroken met uw hond te mijden.