Hoe werken de wadi’s?

Spetter, spatter, spater… je zou voor je werk of je studie maar lekker mogen knoeien met water! Onze waterbeheermedewerkers doken samen met studenten en onderzoekers van de Hogeschool Rotterdam en de Hanzehogeschool in onze wadi’s. Nou ja, niet letterlijk natuurlijk, daarvoor zijn de wadi’s niet diep genoeg. Maar ze brachten de werking van deze groene ‘wateropvangers’ in kaart.

Foto van een onderzoeker die bij een wadi aan het werk isHet woord ‘wadi’ komt uit het Arabisch en betekent droog rivierdal. De Vlaardingse wadi’s zijn iets minder spectaculair dan een heel rivierdal. Het zijn een soort verlagingen in groenstroken of parken. Ze staan in principe gewoon droog, maar als het hard regent, stroomt regenwater uit de omgeving in de wadi waar vandaan het rustig de bodem in kan zakken. Zo dragen wadi’s bij aan minder wateroverlast in onze stad. 

Vlaardingse wadi's onderzocht

De wadi’s zijn op verschillende plekken in de stad te vinden. Maar werken de wadi’s ook nog zoals ze bedacht zijn en valt er nog iets aan te verbeteren? Dat werd onderzocht door drie wadi’s onder water te zetten. In de Van Maanenstraat, de Professor Teldersstraat en de Lorentzstraat gingen de kranen open. Met een tankwagen werden de wadi’s met water gevuld waarna de onderzoekers naar hartenlust konden onderzoeken. 

Benieuwd naar het onderzoek?

De onderzoekers hebben een filmpje gemaakt van het onderzoek dat u kunt zien op ClimateCafé Vlaardingen 2022 - YouTube. Verder verwachten we begin van dit jaar het rapport met de resultaten van het onderzoek. De resultaten zullen gebruikt worden om de wadi’s verder te verbeteren en het beheer van de wadi’s optimaler te maken.