Herdenking ‘76 jaar Hiroshima en Nagasaki’

Op 6 en 9 augustus 2021 was het 76 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki bijna volledig werden verwoest door twee atoombommen. Op vrijdag 6 augustus woonden wethouders Jacky Silos en Bart de Leede de ‘herdenking 76 jaar Hiroshima – Nagasaki’ bij in het Rosarium aan de Holysingel.

Foto van de herdenking (fotograaf-Nelleke van der Luit)De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden in 1945 bijna volledig verwoest. Door de bombardementen zelf en door radioactieve straling kwamen zeker 210.000 mensen om het leven. Ook nu nog ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen. Nederland, waaronder in Vlaardingen, herdenkt jaarlijks de slachtoffers en overlevenden van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki en eert hun nagedachtenis. Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren.

De herdenking in Vlaardingen werd georganiseerd door Platform Ander Vlaardingen, Vele Vlaardingers Eén Huis en Pax Ambassade van Vrede Vlaardingen.