Helpen maakt happy

- Vrijwillige Trainees helpen jongeren bij Casa Nova -

Damla (16), Meyaz (20) en Ahmed (23) zijn iedere dinsdagmiddag bij Casa Nova om met de Oekraïense jongeren daar iets te ondernemen. Voetballen, een spelletje, knutselen, dansen, picknicken, het kan van alles zijn. Meyaz en Ahmed doen dit omdat ze meedoen met het Vrijwillig Traineeship. Damla ging hen vorig jaar al voor en ondersteunt nu als jongerencoach projectleider Yasemin Varol. Casa Nova is een bijzondere, maar dankbare plek voor het traineeship. “Wij zijn een vertrouwd gezicht geworden en geven leuke afleiding in deze moeilijke tijd.”

Foto van de jongeren die als Vrijwillig trainee actief bij bij  Casa NovaHet Vrijwillig Traineeship is een proeftuin van de maatschappelijke diensttijd van het ministerie van VWS met als doel jongeren maatschappelijk te betrekken en te motiveren om vrijwilligerswerk te doen. Voor Meyaz en Ahmed is een fijne bijkomstigheid dat ze op deze manier Nederlands kunnen oefenen. Ze komen allebei uit Syrië en zijn via hun opleiding bij het Vrijwillig Traineeship terecht gekomen. 

Ervaring als vluchteling

Ahmed heeft lang in AZC Hoogeveen gezeten, Meyaz in Ter Apel. De situatie daar was moeilijk. Ze begrijpen daarom als geen ander het belang van het vrijwilligerswerk dat ze nu bij Casa Nova doen. Meyaz: “Het is mooi om met deze kinderen en jongeren om te gaan. Ze zijn lief en leuk. Ze verdienen het om hier leuke dingen te doen.” Damla: “De taal is soms moeilijk, maar uiteindelijk lukt het altijd wel. Het is hartverwarmend om de reacties te zien en te horen van de jongeren. Van sommige krijg ik iedere week een knuffel.” Een van de jongeren die vaak meedoet is Sacha (12). Hoe hij het vindt dat Damla, Meyaz, Ahmed en vaak ook Yasemin iedere dinsdag komen? “Ik vind het leuk dat ze hier komen om activiteiten met ons te doen, vooral als we gaan voetballen!”

Vrijwillig Traineeship

Het Vrijwillig Traineeship in Vlaardingen is speciaal ontwikkeld voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar die zich voor een periode van zes maanden voor ongeveer twee tot vier uur per week willen inzetten. In die periode gaan ze aan de slag bij twee of drie maatschappelijke organisaties. Het vrijwilligerswerk kan van alles zijn. Het varieert van meehelpen bij de mini’s op een voetbalclub tot het organiseren van activiteiten in een wijkcentrum of voorlezen of bijvoorbeeld bij Casa Nova Een speciale jongerencoach zoals Damla zorgt voor begeleiding en coaching. Voor Meyaz en Ahmed is Casa Nova de eerste plek waar ze vrijwilligerswerk doen. Hoe leuk ze het ook vinden om met de kinderen om te gaan, ze verheugen zich ook op een nieuwe organisatie en hun MBO-opleiding waar ze binnenkort mee gaan starten. 

Lijkt het Vrijwillig Traineeship je wat, ook meehelpen bij Casa Nova? Ga naar klikvrijwilligers.nl/vrijwillig-traineeship-20 of bel naar (010) 248 4000.