Heeft u al rookmelders in uw huis?

Vanaf 1 juli is het wettelijk verplicht

Vanaf 1 juli is het wettelijk verplicht dat er op elke verdieping in huis een rookmelder hangt. Met de landelijke rookmeldercampagne ‘Check - Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis.

Advertentie rookmeldersOphangen was nog nooit zo eenvoudig. “De rookmelders van nu hebben vaak een plakker op de achterkant. Het maakt wonen absoluut een stuk veiliger”, verzekert Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. “U kunt makkelijk het plaatsingsadvies checken op www.rookmelders.nl. Binnen een paar minuten weet u dan precies hoeveel u er nodig heeft in uw thuissituatie. Rookmelders zijn er vanaf ongeveer € 16,-. Die kosten zijn te overzien als u bedenkt dat veel rookmelders 10 jaar meegaan zonder dat u batterijen hoeft te vervangen.”

Meer tijd om te vluchten

Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Angevaren: “Als u slaapt, slaapt uw neus ook. Een rookmelder maakt u wél wakker en daarom is ‘ie zo belangrijk. U houdt meer kostbare tijd over om uzelf in veiligheid te brengen.” De brandweer ervaart dagelijks het belang van goed werkende rookmelders in woningen. “De meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Met het eenvoudig ophangen van rookmelders kunt u veel ellende voorkomen.”

Handhaving en verzekering

Of gemeenten en verzekeraars in de toekomst de rookmelderverplichting handhaven, is aan hen. “Belangrijk is dat u rookmelders écht ophangt voor uzelf en voor iedereen die u lief is”, benadrukt Carolien Angevaren. “Ik ben blij dat de rookmelderplicht van kracht is per 1 juli. Een rookmelder detecteert rook en waarschuwt heel snel. Zo heeft u meer tijd om veilig buiten te komen bij brand, kunt u eerder de brandweer bellen en is de kans op het beperken van de schade groter. Rookmelders redden levens.”

Check, koop en plak rookmelders

Weten hoeveel rookmelders u in huis nodig heeft en waar ze moeten hangen? Check www.rookmelders.nl. Binnen een paar minuten weet u precies hoeveel u er nodig heeft in uw thuissituatie. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Zo zorgt u voor uw veiligheid èn die van uw dierbaren.