Goed-op-weg-map vereenvoudigt aanvraag schuldhulpverlening

Inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) kunnen voortaan eenvoudiger schuldhulpverlening aanvragen. Stroomopwaarts lanceerde vorige week de Goed-op-weg-map. Die helpt stap voor stap bij hun aanvraag. In duidelijke taal en met een combinatie van tekst en beeld.

Illustratie bij bericht over Goed-op-weg-map

Een op de zeven huishoudens in de MVS-gemeenten heeft een laag inkomen. Ongeveer 12.500 huishoudens hebben risicovolle schulden. Zij kunnen schuldhulpverlening aanvragen. Bij dit traject worden ze geholpen om hun financiële schulden af te lossen. Toch vraagt maar een klein deel van de inwoners met schulden bij Stroomopwaarts schuldhulpverlening aan. Van hen haakt bovendien bijna 25 procent alsnog af. In 2019 zaten ongeveer 900 huishoudens in de MVS-gemeenten in een schuldhulpverleningstraject. Hoe langer hulp wordt uitgesteld, hoe ernstiger de problemen worden. Volgens de Regionale visie Armoede, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2020-2023 kunnen er grote stappen gezet worden door eenvoudige communicatie. Met de lancering van de Goed-op-weg-map, zet Stroomopwaarts een belangrijke stap richting duidelijke, heldere communicatie naar de inwoners.

De Goed-op-weg-map komt op het juiste moment. Door de coronacrisis loopt het aantal inwoners met schulden alleen maar verder op. Onlangs waarschuwde de NVVK – de vereniging van schuldhulpverleners – dat het massale verlies van inkomen hierdoor in het ergste geval kan leiden tot een verdubbeling van het aantal huishoudens met schulden.

Duidelijke stappen

Stroomopwaarts gebruikte eerst het landelijke standaardpakket voor de aanvraag van schuldhulpverleningt. Een dikke map met ongeveer veertig pagina’s en vrij ingewikkelde taal. Te ingewikkeld voor mensen met financiële problemen, die gemiddeld vaker moeite hebben met lezen. Van de NVVK kreeg Stroomopwaarts toestemming de map aan te passen en bracht die terug naar vijftien pagina’s. In duidelijke stappen wordt de inwoners begeleid bij de aanvraag. Met duidelijk taal en iconen om de teksten te verduidelijken. Bijvoorbeeld bij het verzamelen van informatie over inkomsten, uitgaven en schulden. Laaggeletterden worden helemaal aan het begin van de map al verwezen naar de Formulierenbrigade. De medewerkers helpen dan bij hun aanvraag of verwijzen naar departners die gratis hulp bieden.

‘Toekomstproof’

Met de Goed-op-weg-map maakt Stroomopwaarts de schuldhulpverlening toegankelijker voor mensen die dat nodig hebben. De map is uitgebreid getoetst door vrijwilligers en ervaringsdeskundigen (laaggeletterden). Stichting Humanitas, Stichting Boom en de taalambassadeurs van het DigiTaalhuis Schiedam waren erbij betrokken. En de map is ‘toekomstproof’. Vanaf 1 januari 2021 gaat de nieuwe Wet Schuldhulpverlening in. Dan krijgen de hulpverleners toegang tot de landelijke systemen en wordt het aanvragen van schuldhulpverlening nog eenvoudiger.

Online lancering

Vanwege het coronavirus vond de lancering van de Goed-op-weg-map online plaats. In de video presenteerden onder meer de wethouders Sjoerd Kuiper (Maassluis), Bart de Leede (Vlaardingen) en Marcel Bregman (Schiedam) de map. Ook komen andere betrokkenen in beeld, zoals een medewerker van Stichting Humanitas, een taalambassadeur van het DigiTaalhuis Schiedam en medewerkers van Stroomopwaarts.

Meer informatie leest u op de website van Stroomopwaarts.