Goed nieuws voor klappertanden: buitenzwemseizoen gestart

Als u ergens beschut in het zonnetje zit, lijkt het misschien al heel wat. Maar begin mei, zeker als de temperatuur in de nachten nog maar enkele graden boven nul uitkomen, is buiten zwemmen in natuurwater voorbehouden aan de moedigen. Wie niet kan wachten op warmer water, kan wel al vanaf 1 mei rekenen op goed gecontroleerd zwemwater in de Krabbeplas.

Vanaf deze datum controleert het Hoogheemraadschap van Delfland op de officiële natuurwater-zwemlocaties in het gebied de waterkwaliteit. Zo weet u waar u van het water kunt genieten en waar u vanwege blauwalg of andere bacteriën beter even niet kunt gaan zwemmen. 

Hier niet

Of het nu een frisse lentedag is of een zinderende zomerdag, op sommige plekken is zwemmen nooit een goed idee! Zwem nooit in de rivier. Door de drukke scheepvaart, zuiging en stroming is het levensgevaarlijk (en daarom ook verboden) om in de rivier en aangrenzende havens te zwemmen!

Ook is het niet toegestaan, om binnen 25 meter van bruggen, sluizen of gelijksoortige constructies te zwemmen. Daarnaast is het voor iedereen die in openbaar water zwemt verboden zich zo te gedragen dat het scheepvaartverkeer daarvan hinder of gevaar kan ondervinden.

En, logisch, op plekken die niet openbaar toegankelijk zijn (zoals bijvoorbeeld tuinen en privésteigers of het gebied rondom de Vlaardingse Driesluis aan de Kortedijk) mogen ook zwemliefhebbers niet zomaar komen.

Zomaar ergens

Een sloot, de vaart, een plas… wie zijn zwemvliezen voelt kriebelen, kan op allerlei plekken in de verleiding komen om het water in te springen. Houd er wel rekening mee dat dit geen officiële zwemlocaties zijn en dat het hier dus niet altijd veilig zwemmen is. Plekken als het Buizengat, Oude Haven en de Vlaardingse Vaart zijn geen aangewezen zwemlocaties en dus onveilig. Er kan niet worden gegarandeerd dat de kwaliteit van het water geschikt is om in te zwemmen en niet zichtbare obstakels kunnen gevaar opleveren voor zwemmers.

Zwemwater.nl

Houdt u het bij officieel zwemwater? Op de website www.zwemwater.nl vindt u zwemwaterlocaties in het hele land en kunt u de actuele situatie van de waterkwaliteit van officiële zwemwaterlocaties in natuurwater, zoals meren, plassen en speelvijvers opvragen. Vanaf 1 mei is alle informatie over de waterkwaliteit op officiële zwemwaterlocaties weer terug te vinden op www.zwemwater.nl en de zwemwater-app.