Gemeente bereidt zich voor op nieuwe Wet Inburgering

Per 1 juli 2021 komt er een nieuwe Wet Inburgering. Vanaf die datum zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van hun nieuwkomers. De huidige aanpak werkt niet goed. Vanaf volgend jaar is het onze rol als gemeente om nieuwe Vlaardingers persoonlijk en op maat te begeleiden zodat ze zo snel mogelijk actief meedoen in onze stad, liefst via betaald werk. Om ons hierop voor te bereiden en dit goed te kunnen doen, gaat Stichting Radar in opdracht van de gemeente in gesprek met statushouders en gezinsmigranten om te leren van hun ervaringen.

Foto van twee mensen aan het werk

Inburgeraars zijn en blijven zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. Wel krijgen ze hierbij dus vanaf 1 juli 2021 gerichte begeleiding vanuit de gemeente.
 
Wat gaat er op dit moment goed bij de inburgering van statushouders en gezinsmigranten? Wat gaat minder goed en wat moet beter? Wat kunnen we doen om nieuwe Vlaardingers sneller de taal te leren, om ze sneller zelfstandig mee te laten doen aan de samenleving? Vragen waar de gemeente de komende maanden het antwoord op zoekt.

Sleutelfiguren

Laura Jak van Stichting Radar coördineert een team van sleutelfiguren: Vlaardingers die ooit zelf statushouder of gezinsmigrant waren en die de komende periode actief binnen allerlei Vlaardingse netwerken op zoek gaan naar statushouders en gezinsmigranten die hun ervaringen willen delen of tips hebben voor verbeteringen. De namen van de sleutelfiguren zijn Berhane Berih Habtemichael, Rafaella Costa Bernardes, Redwan Hussein, Rayhana Nasrollah en Mehari Tesfamariam.
 
Heeft u zelf ervaring als inburgeraar of kent u wellicht iemand die zijn/haar ervaringen wil delen, dan kunt u contact opnemen via info@radar.nl.