Gemeente Vlaardingen legt oor te luisteren tijdens Kick-off Participatie Nieuwe Binnenstad

De grote zaal van de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen was gisterenavond gevuld met ruim 200 belangstellende Vlaardingers tijdens de kick-off van het participatietraject voor de Nieuwe Binnenstad. Ook online werd de bijeenkomst goed gevolgd. De gemeente Vlaardingen lichtte haar ambitieuze plannen toe voor de transformatie van de binnenstad.

3809

Fotobijschrift: (v.l.n.r.) Ondernemer Marije Groeneveld nam samen met bewoner Ron Glimmerveen, vastgoedeigenaar Philip van der Ent en projectleider Nieuwe Binnenstad Erick Schouten deel aan de paneldiscussie.

Hierbij kregen inwoners, ondernemers en andere belangstellenden volop de gelegenheid om te laten weten wat ze van de plannen vinden. Zowel mondeling als via een formulier, waarop ze hun hartenkreet voor de binnenstad konden vermelden. Het werd een avond vol informatie, met positieve én kritische geluiden, en vormde daarmee een betekenisvolle eerste aftrap van een reeks van participatiebijeenkomsten over de Nieuwe Binnenstad.  

De plannen laten zien dat de Vlaardingse binnenstad de komende tien tot vijftien jaar gefaseerd een flinke make-over krijgt. Dat betekent onder andere het toevoegen van honderden woningen, het compact maken van het winkelgebied, meer groen door onder andere de aanleg van een stadspark, verschillende evenementen, kunst en kleinschalige recreatie. Het wordt het levendige stadshart van Vlaardingen waar mensen wonen, werken, winkelen, recreëren en elkaar ontmoeten. Al met al is het een ambitieuze verandering, waarbij grote en onomkeerbare stappen worden gezet. 

Behoefte aan informatie en meedenken

Tijdens de bijeenkomst gaf projectleider Nieuwe Binnenstad Erick Schouten een uitgebreide toelichting op de plannen, gevolgd dooreen paneldiscussie met bewoner Ron Glimmerveen, ondernemer Marije Groeneveld en vastgoedeigenaar Philip van der Ent. Uit de discussie bleek een grote behoefte aan informatie, meedenken over de plannen en eerdere betrokkenheid bij het traject. Ook werden de zorgen over de bereikbaarheid van de binnenstad met de auto en bus geuit. Na de paneldiscussie konden de aanwezigen in de foyer via een VR-bril de plannen in 3D ervaren. Daarnaast konden ze vragen stellen aan wethouder Bart Bikkers en leden van het projectteam. Bikkers benadrukte het belang van voortdurende dialoog: “We hebben goed geluisterd vanavond. Als gemeente beloof ik dat we in gesprek blijven over de plannen voor de binnenstad. De binnenstad is van ons allemaal.”

Vervolg participatietraject

Deze avond was, zoals gezegd, een aftrap van een reeks van participatiebijeenkomsten. Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden die betrokken willen worden bij de plannen voor de Nieuwe Binnenstad kunnen zich aanmelden voor tenminste vijf werkateliers in 2025. Hierin komen de volgende items aan bod: de inrichting, bereikbaarheid, functie en het uiterlijk van het Liesveldpark (1), het Veerplein (2) en de Blokmakersplaats (3), en in zijn algemeenheid mobiliteit (4) en maatschappelijke voorzieningen (5). De uitkomsten van deze eerste avond worden meegenomen in de Ontwikkelvisie Nieuwe Binnenstad die in maart 2025 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. De output van de werkateliers komt terug in het Omgevingsprogramma dat in 2025 wordt opgesteld. Wethouder Bikkers roept belangstellenden op om actief betrokken te blijven: “Wilt u meedenken over de toekomst van onze binnenstad? Meldt u dan aan voor de werkateliers en maak deel uit van de verandering. Dat kan via het formulier.”

Wilt u ook nog uw hartenkreet delen met ons? Dat kan online tot 11 december via het formulier. Laat weten wat u belangrijk vindt voor de Nieuwe Binnenstad!