“Geweld tegen vrouwen raakt iedereen”

Stichting Elckerlyc biedt in opdracht van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen of Schiedam verschillende vormen van tijdelijke ondersteuning aan dakloze gezinnen en vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. De stichting bestaat al sinds 1979 en heette toen nog Noodopvang Centrum Vlaardingen. In 1989 werd de stichting vernoemd naar een historisch pand in Vlaardingen: Elckerlyc. Angelina Franken is directeur en bestuurder bij de stichting: “Elk jaar vangen we 70 tot 100 vrouwen en kinderen op die door huiselijk geweld hun woning moeten verlaten.”

“In 2010 begon ik als ad interim-directeur bij de stichting en sinds die tijd hebben welzijnsinstellingen een sprong gemaakt op het gebied van professionaliteit. Er werd namelijk een steeds groter beroep gedaan op deze instellingen. In de jaren ‘70 werd de vrijwilligersorganisatie opgericht vanuit een feministisch perspectief. Huiselijk geweld is een genderprobleem, want vooral vrouwen krijgen één of meerdere keren in hun leven te maken met een dergelijk incident. Volgens de cijfers zelfs één op de vier vrouwen in Nederland. Er werd een blijf-van-mijn-lijfhuis geopend in de regio en sinds 1982 worden zowel slachtoffers van huiselijk geweld als dakloze gezinnen opgevangen. Als organisatie zijn we aangesloten bij Vereniging Valente. Deze vereniging maakt zich sterk voor kwetsbare mensen in onze samenleving. We zetten ons 365 dagen per jaar in om huiselijk geweld te stoppen. Tijdens de Orange the World campagne van 25 november tot en met 10 december geven we nog eens extra aandacht aan dit thema en hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Wij laten slechts het topje van de ijsberg zien van geweld achter de voordeur. Gezien de cijfers is het wonderbaarlijk dat we niet meer vrouwen en kinderen opvangen. Willen we dat het geweld stopt, dan moet iedereen meedoen en alert zijn op de signalen. Is er een vermoeden dat een familielid, vriend, collega of buurvrouw mogelijk slachtoffer is van huiselijk geweld, dan kan iedereen starten met een vraag of een gesprek met die persoon. Zo wordt iedereen een medestander. Die oproep laten we veelvuldig horen op social media en in onze berichtgeving. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen. We hebben ons aangesloten bij de campagne Orange the World en ons pand aan de Oosthavenkade wordt oranje uitgelicht. We zien het als een extra, want er is veel meer nodig dan een oranje verlicht gebouw. Het zorgt wel voor een stukje bewustzijn onder de mensen en zorgt dat het thema weer bovenaan de lijst komt te staan.

Ik ben blij om te zien dat er landelijk actie wordt gevoerd. Grote, belangrijke gebouwen door het land worden verlicht en steeds meer instellingen haken aan op de campagne. In de praktijk zijn we dagelijks bezig om huiselijk geweld te stoppen en we verliezen de kinderen daarbij niet uit het oog. Zij hebben het verkeerde voorbeeld gekregen en belanden in een ongezonde situatie. Om ze daaruit te halen, moeten wij het goede voorbeeld geven en laten zien dat het anders hoort en kan. Vanuit de gedachte van systeembenadering kunnen we het verschil maken en nemen we alle partijen mee richting de oplossing. Mijn oproep is dan ook om niet weg te kijken bij huiselijk geweld en goed op de signalen te letten. Helaas gaat het niet om unieke gevallen, maar zijn deze incidenten alom aanwezig.”