Gele slurper tegen wateroverlast

Wateroverlast door hevige regenval… Wie de beelden uit Limburg ziet, beseft wat er kan gebeuren als er in korte tijd heel veel regen valt. Als er zoveel water is, past dat niet allemaal door een rioolbuis. Maar bij minder hevige regenbuien is het al van groot belang dat het rioolstelsel zo goed mogelijk werkt. Dat is de reden dat er in Vlaardingen continu aan de afvoer van water gewerkt wordt.

KolkenzuigerMet grote projecten als het vervangen van een pomp of een riolering. Maar ook met regulier onderhoud. Een van de manieren om er voor te zorgen dat regenwater goed weg kan stromen, is het schoon houden van straatkolken. Dit zijn de putten waardoor het regenwater dat op straat terecht komt, het riool in kan lopen. Als het regenwater naar een straatkolk stroomt, kunnen ook andere stoffen, zoals bladeren, zand en vuil worden meegenomen. De afgelopen tijd ging de kolkenzuiger dan ook weer door de straten van de stad om de straatkolken schoon te ‘slurpen’. 

Komende week rondt deze gele reus zijn klus af op de plekken waar hij nog niet geweest is. Een hele klus! Ziet u kolken die nog niet schoongemaakt zijn? Dat kan kloppen! Bij sommige kolken kunnen we moeilijk komen. Bijvoorbeeld doordat ze op een fietspad liggen of doordat er een auto voor geparkeerd staat. Door het thuiswerkadvies staan op dit moment meer auto’s in de straten dan voorheen, een extra uitdaging dus! Er zijn ook kolken die niet machinaal gereinigd kunnen worden. De kolken die de kolkenzuiger overgeslagen heeft, maken de rioolbeheerders de komende tijd handmatig leeg. Daarmee zijn ze in de Westwijk al begonnen en ze werken nu daar vandaan richting Holy de stad door.

Bijdragen aan droge voeten

Zo liggen alle kolken er weer klaar voor om hun werk te doen als de regen valt. Helpt u onze rioleringsmedewerkers een handje mee bij hun werk aan een schone droge stad? Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Gooi geen afval (bijvoorbeeld de inhoud van uw dakgoten, of water met modder of chemicaliën) in de straatkolken. Het afval kan via de straatkolk namelijk ook in de sloten en singels terechtkomen!
  • Voorkom zwerfafval, want zwerfafval wordt door regen en wind meegevoerd de kolken in, waar het voor verstoppingen kan zorgen.
  • Spoel geen rommel, schoonmaakdoekjes of snoeten-/billenpoetsers door het toilet of afvoerputje. Het riool is er alleen voor water, plas, poep en toiletpapier. 
  • Stoepje vegen of blad uit de voortuin harken? Neem eventuele rommel voor de straatkolk gelijk even mee!
  • Heeft u een tuin? Kijk dan eens naar mogelijkheden om te vergroenen. Tegel eruit, groen erin! Op die manier kan regenwater beter wegzakken in de grond.
  • Of koppel uw regenpijp af van het riool. U kunt het water uit uw regenpijp opvangen in een waterton. Op die manier heeft u een mooie voorraad water om uw plantjes water te geven of bijvoorbeeld de ramen te wassen.