GFT- en GFE-containers: van afval tot compost

In Vlaardingen worden alle GFT-verzamelcontainers vervangen door GFE-verzamelcontainers. Dat is even wennen, want wat is dat nou eigenlijk: GFE? Is het iets anders dan GFT? GFE staat voor Groente-, Fruit- en andere Etensresten. De containers staan in straten waar veel hoogbouw is en de meeste mensen geen tuin hebben.

Foto van de nieuwe GFE-containers

De mensen die wel een tuin hebben, hebben al een eigen groene GFT-container aan huis voor Groente-, Fruit- en Tuinafval gekregen via Irado of krijgen een dergelijke container na de zomer. Die groene bak is voor zowel voor etensresten als voor tuinafval. Met de GFE-containers voor de hoogbouw en de GFT-bak voor woningen met tuin, kan iedere Vlaardinger nog dit jaar zijn composteerbaar afval in de directe omgeving kwijt.

Wat mag er in?

In de GFE-container mag vooral keukenafval. U kunt denken aan: gekookte etensresten, vleesbotjes, visgraten, fruit- en aardappelschillen, notendoppen, eierschalen, koffiedik en restjes oud brood. Maar ook bijvoorbeeld een uitgebloeid bosje bloemen kan er in.

Heeft u thuis een GFT-container? Daar mag hetzelfde in als in GFE-containers, alleen kun u hier ook uw klein tuinafval in kwijt (grof tuinafval als dikke takken, boomstronken kunt u brengen naar de Milieustraat of op laten halen door Irado).

Van afval tot compost

Met de nieuwe GFE- en GFT-containers hoopt de gemeente dat nog meer Vlaardingers hun composteerbaar afval gaan scheiden. Dit is een van de actiepunten waarmee we met elkaar werken aan halvering van het restafval dat de verbrandingsoven in gaat! Van het ingezamelde GFE- en GFT-afval wordt compost gemaakt.

Kan niet wachten

Heeft u wel een tuin, maar nog geen GFT-container? Naar verwachting krijgen bewoners rond september de nieuwe GFT-containers. Tot die tijd kunt u voor uw etensresten gebruik maken van de GFE-container in uw wijk, maar is er geen inzamelmogelijkheid voor uw klein tuinafval. Kunt u zo lang niet wachten op uw container? Er zijn nog GFT-bakken op voorraad bij Irado. Neem hiervoor contact op met de klantenservice van Irado, telefoon (010) 262 1000.