Forse stijging in aanvragen bijstand door coronacrisis

Door de coronacrisis krijgen veel mensen te maken met een (plotselinge) terugval van hun inkomen. Vooral jongeren onder de 27 jaar en zelfstandig ondernemers hebben problemen om rond te komen.

medewerker bij open leercentrum Stroomopwaarts

Jongeren raken vaak als eerste hun baan kwijt omdat ze een flexcontract hebben en/of weinig recht op een werkloosheidsuitkering hebben opgebouwd. Veel zelfstandig ondernemers hebben hun bedrijf moeten sluiten of ze hebben sinds de coronacrisis geen betaalde opdracht. Ten opzichte van februari 2019 is het aantal aanvragen voor de bijstand verdubbeld in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Stroomopwaarts werkt namens de gemeenten hard om mensen die in de financiële problemen komen te helpen en te ondersteunen.

Eerst WW aanvragen

Ook het UWV ziet een grote stijging in het aantal WW-uitkeringen. Uit de cijfers, gepubliceerd door UWV, zien we voor onze regio in april een stijging van rond de 20 procent van het aantal WW-uitkeringen vergeleken met maart van dit jaar. Het is verstandig om altijd eerst bij het UWV te kijken of er recht is op een WW-uitkering. De bijstandsuitkering is voor inwoners die onvoldoende inkomsten hebben voor hun levensonderhoud en geen recht hebben op een andere uitkering. Iemand die recent zijn baan is verloren, heeft wellicht eerst recht op een WW-uitkering.

Zorgen om schulden op langer termijn

Er is nog geen stijging in de aanvragen voor schuldhulpverlening. Toch zijn er zorgen om de mensen die door een daling in hun inkomen niet rondkomen, rekeningen niet of niet op tijd betalen en schulden maken die later in het jaar opduiken. Op www.stroomopwaarts.nl is een speciale pagina ingericht voor hulp bij werk en inkomen tijdens de coronacrisis. Inwoners kunnen hier antwoorden vinden op vragen als ‘wat als ik mijn huur niet kan betalen?’, ik heb minder inkomen, wat nu? en kan ik hulp krijgen bij mijn schulden?’. 

Bijstand voor ondernemers

De coronamaatregelen treffen veel zelfstandig ondernemers in de regio. Voor ondernemers die niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien is er een versoepelde, tijdelijke regeling voor bijstand ingesteld; de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Inmiddels heeft Stroomopwaarts 2.500 aanvragen ontvangen. Hiervan is de helft in 5 weken tijd beoordeeld en de toegekende uitkeringen zijn uitbetaald.