Energie besparen kan iedereen

Iedereen kan een steentje bijdragen aan minder gebruik van energie! En vanwege de stijgende energieprijzen, is dat ook zeker aan te raden.

U kunt heel eenvoudig al winst halen door zuinig om te gaan met energie: de verwarming een graadje lager, deuren in huis dicht houden tegen de tocht, een beetje korter douchen. Ook kleine aanpassingen aan huis kunnen helpen zoals radiatorfolie en tochtstrips. En wie echt gaat verbouwen in huis, die kan grote slagen slaan: beter isolerend glas, het isoleren van muren, dak of vloer, over gaan naar elektrische koken. Of zelfs zelf energie opwekken met zonnepanelen.

Verbeter uw huis

Daar waar de een zijn of haar hand niet omdraait voor kleine of grotere klusjes, is het voor veel mensen best ingewikkeld. Eerst eens even meer lezen over de besparingsmogelijkheden van uw woning of VvE en hiervoor beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden? Dan kunt u terecht op de landelijke website www.verbeterjehuis.nl. Deze website heeft zowel voor woningeigenaren als voor huurders nuttige bespaartips. Woningeigenaren kunnen een verbetercheck invullen om een indruk te krijgen welke besparingsmogelijkheden uw woning heeft. Denk hierbij aan (extra) isolatie, de aanschaf van HR++ glas, een (hybride) warmtepomp en/of zonnepanelen. 

Maatwerkadvies

Ook kunt u voor informatie terecht bij ons gemeentelijke energieloket de WoonWijzerWinkel, www.woonwijzerwinkel.nl, tel: (010) 747 0147 of bij het Servicepunt Woningverbetering, www.servicepuntwoningverbetering.nl/vlaardingen/energiebesparen, tel: 06-50 00 6966. Zij kunnen u ook persoonlijk begeleiden om de eerste stappen te zetten, bijvoorbeeld met een maatwerkadvies. 

Ander vastgoed

In de startbuurten kijken we vooral naar woningen. Maar er zijn in de stad natuurlijk ook andere gebouwen: bedrijven, scholen, sportgebouwen en zorginstellingen bijvoorbeeld. Veel van deze organisaties zijn al druk doende om hun gebouwen te verduurzamen. Onder andere met behulp van landelijke en provinciale subsidies willen wij deze aanpak intensiveren. Dat geldt ook voor onze eigen gebouwen. Als gemeente willen wij het goede voorbeeld geven.