Een extra steuntje voor monumentale reuzen

Afgelopen donderdag en vrijdag zagen voorbijgangers een mannetje in de boom! Nee, niet in de kerstboom, maar in een van de monumentale platanen en vleugelnoten aan het Verploegh-Chasséplein. En bij nader inzien was dat mannetje niet klein, maar zijn die bomen gewoon echt hele grote jongens. Groot én oud! En net als sommige oudere mensen, kunnen ook zij wel een steuntje gebruiken. Daarom kregen zij hoog bezoek!

steun voor reuzen3Boomspecialisten hebben de bomen afgelopen week gesnoeid en zij onderzochten de ‘boomkroonverankering’ die in verschillende bomen geplaatst is. Deze verankering zorgt er voor dat het gewicht van de takken beter verdeeld wordt, zodat de bomenkroon niet overbelast raakt. Maar bomen leven: ze groeien, verouderen, reageren op de wereld om hen heen. En een verankering verandert niet vanzelf mee. Daarom gingen de boomspecialisten op ontdekkingstocht in de bomen om te zien of de verankeringen hun werk nog doen. Ook een van de beuken aan de Hogelaan kreeg bezoek van deze boomspecialisten.

De komende tijd wordt duidelijk of sommige bomen een nieuwe verankering krijgen of dat ze zo goed gegroeid zijn en zichzelf versterkt hebben, dat ze de verankering niet meer nodig hebben. 
Een speciale behandeling dus voor deze fraaie reuzen, zodat we hopelijk nog heel lang van ze mogen genieten.