Dura Vermeer start met bouw De Goudvogel in Vlaardingen

Met de feestelijke start bouw van de 18 energieneutrale eengezinswoningen uit de eerste fase is een belangrijke mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van De Goudvogel in De Nieuwe Vogelbuurt in Vlaardingen. Op donderdag 31 augustus 2023 stonden de kopers samen met ontwikkelende bouwer Dura Vermeer, Waterweg Wonen en wethouder Ivana Somers – Gardenier (Bouwen en Wonen) stil bij dit feestelijke moment op de bouwplaats.

Op donderdag 31 augustus 2023 stonden de kopers samen met ontwikkelende bouwer Dura Vermeer, Waterweg Wonen en wethouder Ivana Somers – Gardenier (Bouwen en Wonen) stil bij dit feestelijke moment op de bouwplaats.  Startsein voorspoedige bouw 

Op de bouwplaats van De Goudvogel in Vlaardingen werd op donderdag 31 augustus voor één dag omgebouwd tot een feestelijke locatie. Wethouder Ivana Somers – Gardernier van gemeente Vlaardingen, Nicolle Terlouw (Directie Dura Vermeer) en Nicole Peeters (Directeur-bestuurder Waterweg Wonen) gaven een speech. Omringd door toekomstige bewoners, de architect en vertegenwoordigers van de gemeente Vlaardingen, Dura Vermeer en Waterweg Wonen, werd het evenement feestelijk gevierd en kreeg het project met 18 eengezinswoningen officieel groen licht. De toekomstige bewoners konden een gelukwens op de heipalen schrijven en brachten een toost uit op een voorspoedige bouw. Na afloop werd aan de toekomstige bewoners de ruimte geboden om elkaar beter te leren kennen onder het genot van een hapje en drankje. 
 
Wethouder Ivana Somers – Gardenier: “Vlaardingen heeft met de Woonvisie gekozen om te ontwikkelen naar een aantrekkelijke woonstad. Hier ligt bij de Vlaardingers veel behoefte. Dit project is een voorbeeld zoals we graag met ontwikkelaars samenwerken en goed rekening wordt gehouden met duurzaamheid, energieneutraal, klimaat adaptief en een leefbare groene buitenruimte. Want we bouwen voor nu en aan de toekomst.” 

Tijdwinst voor de bouwperiode  

Net als in De Zangvogel worden in De Goudvogel nagenoeg alle bouwelementen in de fabriek gemaakt, wat het bouwproces aanzienlijk versneld. Ook staat duurzaamheid centraal en zorgen slimme installaties, waaronder onder andere zonnepanelen, een warmtepomp en vloerverwarming en -koeling voor een laag energieverbruik en hoog wooncomfort. De Goudvogel fase 1 is niet zomaar een herhaling van eerdere zetten geweest, maar vernieuwend ten opzichte van De Broedvogel en De Zangvogel, de eerdere deelplannen in de wijk. 
 
Nieuw in De Goudvogel is de toepassing van een prefab badkamer en toiletruimte. Deze worden volledig in de fabriek geproduceerd en komen kant en klaar aan op de bouw, inclusief sanitair en wand- en vloerafwerking. Het sanitair en de wand- en vloerafwerking hebben de kopers zelf kunnen uitkiezen in showroom THUIS van Dura Vermeer. Het toepassen van een prefab badkamer en toiletruimte verkort de bouwtijd en minimaliseert verspilling. De Goudvogel toont hiermee aan dat duurzaamheid en efficiëntie hand in hand kunnen gaan. Naar verwachting worden de eerste woningen in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd. 
 
“Met de start bouw van deze eerste fase energieneutrale woningen in De Goudvogel zetten we een vervolgstap in de realisatie van de toekomstbestendige, dynamische en duurzame wijk die de Nieuwe Vogelbuurt inmiddels is. De Goudvogel vertegenwoordigt een unieke visie op moderne woningbouwontwikkeling en laat zien dat we met geprefabriceerde bouwmethoden niet alleen de bouwtijd verkorten en duurzaam werken, maar ook voor een hoogwaardige afwerking en aantrekkelijke uitstraling kunnen zorgen.” stelt directeur Nicolle Terlouw van Dura Vermeer. 

De nieuwe Vogelbuurt

Waterweg Wonen en Dura Vermeer ontwikkelen in De Nieuwe Vogelbuurt  in een aantal deelplannen een gerevitaliseerde, gevarieerde en veilige gezinswijk met in totaal circa 430 eengezinswoningen. Door sloop en nieuwbouw krijgt de wijk een compleet nieuwe inrichting, met behoud van het unieke en groene karakter van de wijk.  
 
De Goudvogel is het laatste deelplan in de gewilde wijk. In deze eerste fase van De Goudvogel ontwikkelt en bouwt Dura Vermeer Bouw Zuid West 18 energieneutrale eengezinswoningen aan de Sperwerlaan. De vervolgfases zijn nog in ontwikkeling. Kijk op www.denieuwevogelbuurt.nl voor het laatste nieuws.  
 
Nicole Peeters, directeur-bestuurder Waterweg Wonen: “Met de nieuwe Vogelbuurt geven we ook koopwoningen een plek in Holy Zuidoost. Zo ontstaat er een mooie mix van verschillende soorten woningen en dus een divers woningaanbod voor bewoners. Dat vinden we bij Waterweg Wonen belangrijk. We verwachten dat het leidt tot meer ontmoeting en een betere leefbaarheid in de wijk.” 

Ruimte voor de toekomst 

Vlaardingen wil een Woonstad zijn waar het prettig wonen is voor iedereen. Dat betekent dat er gewerkt wordt aan een woningvoorraad en een woonomgeving die voor elke doelgroep wat wils biedt. De nieuwe Woonvisie beschrijft hoe Vlaardingen zich aankomende jaren verder moet ontwikkelen tot een aantrekkelijke woonstad. Er worden al sinds 2016 circa 375 nieuwe woningen in De Nieuwe Vogelbuurt bewoond. Er gaat nog meer gebeuren en gebouwd worden. Alle ontwikkelingen in De Nieuwe Vogelbuurt laten zien dat we hard werken aan een woningvoorraad die beter in balans is, zodat iedereen op zijn plek is en van een huis een thuis kan maken.